28 Μαρτίου 2022

ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ... στον Β. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ

 Η σχιζοφρένεια που ζούσαμε εμείς οι βρουκολάκοι στον πόλεμο δεν περιγράφεται. Και τέλος πάντων πάει τέλεψε ο πόλεμος. Οι Ναζήδες ηττήθηκαν, οι σύμμαχοι κέρδισαν. Και τότε ένα έγκλημα του καπιταλισμού συντελέστηκε σε βάρος του Γερμανικού λαού. Λες και ήταν όλοι Νάτσιδες και ευθύνεται ένας λαός για τα εγκλήματα των καπιταλιστών του. 

Πέρα από τα εκατομμύρια εκτοπισμένων Γερμανών που μπορεί να έφτασαν και άντε βρες τα νούμερα, οι αιχμάλωτοι πολέμου ήσαν περίπου 11 εκατομμύρια... Φαντάζεστε το νούμερο; Από αυτούς 1,5 ως δύο εκατομμύρια δεν επέζησαν. Εμένα προφορικές πηγές μου είχαν πει για 3 εκατομμύρια αλλά δεν το ισχυρίζομαι. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός πόλεμος των ιμπεριαλιστών και των σταλινικών γραφειοκρατών. Εξανδραποδισμοί των λαών. Δεν έχουν έλεος εμπρός στους ηττημένους. 

Τους υπερασπίστηκε κανένας; Κάτι λίγοι. Τίποτα Τροτσκιστές, τίποτα Αρχειομαρξιστές τίποτα Αναρχικοί φαντάζομαι. Νομίζω ότι μερικοί λίγοι άνθρωποι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων του ανθρωπισμού και όχι του αγριανθρωπισμού.

Θα σας παραθέσω λίγα αποσπάσματα που βρήκα στην ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ και την ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ της περιόδου 1945-1946... Όπως τις γράφαν τότε με την ορθογραφία σύνταξη κλπ

Παραθέτω και κάτι Ρωμαϊκές επινίκιες βάρβαρες εκδηλώσεις... Κάτι παρελάσεις αιχμαλώτων. Μόνο τα λιοντάρια έλειπαν ή τίποτα δημόσιες εκτελέσεις... 

Θέλω να είμαι ειλικρινής. Ναι έπρεπε για ένα διάστημα να μείνουν αιχμάλωτοι για να εξασφαλιστεί η νίκη. Αυτονόητο είναι σε ένα πόλεμο. Των αξιωματικών όμως όχι των απλών φαντάρων. Και σε συνθήκες σωστές. ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ...

Βάζω και μερικά βίντεο προς απόδειξη... KAI ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ Η ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΣΙΦΑΝΗΣ





ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ

 

Με εκδηλώσεις  Διεθνούς αλληλεγγύης οι εργάτες της Ευρώπης απαντούν στην αισχρή προσπάθεια των συμμάχων να επιβάλλουν όρους σκλαβιάς στις γερμανικές μάζες. Έτσι οι Βέλγοι ανθρακορύχοι ξεσηκώθηκαν όταν οι Βέλγοι καπιταλιστές θελήσαν να βάλουν 30,000 γερμανούς στα πηγάδια του κάρβουνου.

Επικεφαλής αυτής της διαμαρτυρίας ήταν οι ανθρακορύχοι του Σαρλρουά του Μπορινάλ και Αντερλόους όπου η επιρροή του Επαν.  Κόμ. Βελγικού τμήματος της 4ης Δ. Είναι ιδιαίτερα δυνατή.

Η Εργ. Πάλη της 11 Αυγ. Αναφέρει την απόφαση των ανθρακορύχων Άντερλους.

Διαμαρτυρόμαστε για την είσοδο γερμανών αιχμαλώτων στ΄ανθρακορυχεία.

Διακηρύσσουν ότι η θέση τους είναι στ΄ανθρακορυχεία στα εργοστάσια και στα μαγαζιά της Γερμανίας και ότι σκοπός των καπιταλιστών είναι να σαμποτάρουν τη πάλη των εργατών.

Διακηρύσσουν ότι θα εργαστούνε με τους γερμανούς υπό τον όρο ότι θα απολαμβάνουν τους ίδιους όρους εργασίας όπως οι Βέλγοι ανθρακορύχοι και προπαντός το δικαίωμα Συνδικαλιστικής οργάνωσης.

Σ΄αυτές τις κινητοποιήσεις πρωτοστάτησαν οι τροτσκυστές γι΄αυτό δεχτήκανε τις οξύτερες επιθέσεις  από τη δημοκρατική κυβέρνηση πούναι ανδρείκελο των συμμάχων.

Ο Σοσιαλδημοκράτης πρωθυπουργός εξακολουθεί ν’ απαγορεύει την «Φωνή του Λένιν» και απειλεί να κλείσει και την «εργατική πάλη».

Οι Σταλινικοί ζητούν τη πλέρια κατάργηση του κόμματός μας και ξεσηκώνουν καμπάνιες για δολοφονίες και κακοποιήσεις τροτσκυστών με το σύστημα της Γκεπεού.

 

(ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΑΘΗΝΑ 31 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1945)

 

ΝΑ ΜΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΣΕ ΔΟΥΛΕΙΕΣ. ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ

Όταν ακόμη για πρώτη φορά συζητείτο το ζήτημα της χρησιμοποίσης των γερμανών αιχμαλώτων, αλλά και κάθε αιχμάλωτου από τους νικητές του πολέμου για τις επανορθώσεις τονίσαμε την άποψη ότι αυτό όχι μόνο είναι βάρβαρο και έχει το χαρακτήρα του δουλεμπορίου αλλά ακόμα ότι αυτό θα είχε σαν αποτέλσμα για τους εργάτες των χωρών που θα χρησιμοποιούνται οι αιχμάλωτοι να προκληθεί ανεργία και ακόμη να αποτελούν οι αιχμάλωτοι το καμτσίκι στα χέρια των κφαλαιοκρατών κατά των αξιώσεων των ντόπιων εργατών.

Και τα γεγονότα μας επαληθεύουν. Στη Νεάπολη της Ιταλίας οι αμερικανικές αρχές χρησιμοποιούν στα έργα του λιμανιού γερμανούς αιχμαλώτους. Το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη ανεργία στους Ιταλούς εργάτες που δημιούργησε μεγάλη αγανάκτηση ενάντια στην χρησιμοποίηση αιχμαλώτων.

Η αγανάχτηση αυτή εκδηλώθηκε όταν ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάρι  πήγε να επισκεφθή τη Νεάπολη. Πολλές χιλιάδες άνεργοι εργάτες όρμησαν εναντίον του με διαθέσεις να τον λυντσάρουν. Με την επέμβαση της αστυνομίας κατώρθωσε να σωθεί αλλά κακοποιήθηκε ο γραμματέας του και το αγανακτησμένο πλήθος κατέστρεψε το αυτοκίνητό του και μπήκε και σε άλλα δημόσια χτήρια.

Την άλλη μέρα οι εργάτες οργάνωσαν μεγάλες διαδηλώσεις με κύρια απαίτηση να σταματήσει η χρησιμοποίηση των αιχμαλώτων στις δουλειές.

Οι αιχμάλωτοι σήμερα πρέπει να απολυθούν, καμιά δικαιολογία δεν χωρεί μετά το τέλος του πολέμου να διατηρούνται και να χρησιμοποιούνται σε καταναγκαστικά έργα.

 

(ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ 17-9-1945)



ΓΕΡΜΑΝΙΑ

 

Επίσημοι στρατιωτικοί κύκλοi των συμμάχων απεκάλυψαν σχέδιο κατακράτησης 600 χιλ. Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου σαν «σκλάβους εργάτες» για τον Αμερικανικό Στρατό μολονότι ο πόλεμος τελείωσε. Επίσης οι συμμαχικές αρχές ανήγγειλαν την συμπλήρωση συμφωνιών για τη μεταφορά 250,000 Γερμανών που τώρα είναι αιχμάλωτοι πολέμου στη Γαλλία, στην Αμερική  σαν σκλάβων εργατών.

 

(ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΑΛΗ)

 

 

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Γράμμα Γερμανών κρατουμένων που στάλθηκε κρυφά στην εφημερίδα «Σοσιαλιστής Ηγέτης»

Υπάρχει μια ολόκληρη αντιπαράθεση με τις αηδίες που έγραφε ο ΡΙΖΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ της 25-11-1946 τα οποία δεν αντιγράφω για να πάμε στο ίδιο το γράμμα...

 

«Θάθελα να δώσω σε σας και στους αναγνώστες σας πληροφορίες από πρώτο χέρι σχετικές με μερικές όψεις της ζωής των αιχμαλώτων πολέμου.

Κρατιέμαι σ΄ ένα στρατόπεδο αιχμαλώτων πολέμου, όπου όλοι οι κρατούμενοι στέλλονται και δουλεύουν σε αγροκτήματα εκτός από ένα ποσοστό 7-10% που χρησιμοποιούνται σαν Διοίκηση του Στρατοπέδου. Τα της δουλειάς κανονίζονται από την Γεωργική Εκτελεστική Επιτροπή Πολέμου.  Αυτοκίνητα που τα οδηγούν σuγκρατούμενοί μας μας φέρνουν το πρωί στα αγροκτήματα και μας παίρνουν πίσω τη νύχτα. Το κατώτατο όριο της βδομαδιάτικης  εργασίας είναι 48 ώρες, αλλά οι χτηματίες μπορούν να μας κρατούν στη δουλειά όσο θέλουν ως τη νύχτα (Μοναχή εξαίρεση η Κυριακή, όπου η δουλειά είναι προαιρετική). Πληρωνόμαστε «μεροκάματο» 1,5 πέννα την ώρα, δηλαδή 6 σελλίνια για τη βδομάδα των 48 ωρών. Ο χτηματίας φυσικά πληρώνει πολλά περισσότερα στη Κυβέρνηση (1 σελ. Και 8 πέννες την ώρα δηλ. 4 λίρες για τη βδομάδα των 48 ωρών).

Και για τις υπερωρίες πληρωνόμαστε το ίδιο δηλ. 1,5 πέννα την ώρα (ενώ ο χτηματίας γι΄αυτές πληρώνει 2 σελ. Και 8 πέννες για την κάθε ώρα υπερωρίας).

Όταν ένας αιχμάλωτος πολέμου αρρωστήσει ή όταν δεν τον παίρνουν στη δουλειά, δεν πληρώνεται καθόλου. Τότε δεν μπορεί να αγοράσει τίποτε από την καντίνα. Σ΄ αυτή την περίπτωση οι άλλοι σύντροφοι μοιράζονται μαζί του ότι κερδίζουν.

Για να αντιληφθήτε την αγοραστική αξία του μεροκάματου της βδομάδας των 48 ωρών εργατίας, σας σημειώνω τι μπορεί κανείς να αγοράσει στη καντίνα με 6 σελλίνια.

 

25 τσιγάρα (βδομαδιάτικη μερίδα για κάθε αισμάλωτο πολέμου) 2 σελ. 8,5 π.

1 οδοντόπαστα 1 σελ. 3 π.

1 ζευγάρι κορδόνια 6 π.

1 τετράδιο 6 π.

1 κομμάτι κέϊκ (100 δραμιών περίπου) 1 σελ.

 

Σύνολο     5σελ. Και 11,5 π.

 

Και τώρα μερικές πληροφορίες σχετικά με το φαγητό μας. Οι μερίδες μας όταν δουλεύουμε έξω είναι:

Πρόγευμα (6,30 πρωί) χυλός από αλεύρι βρώμης, γάλα σκόνη, καιμμιά φορά σταφίδες 2 φέτες ψωμί.

Δείπνο ( κατά τις 7 το βράδυ ) : πατάτες, χόρτα, σάλτσα, ένα κομμάτι κρέας. Για το υπόλοιπο διάστημα της μέρας που μεσολαβεί ανάμεσα σ΄αυτά τα δύο γεύματα μας δίνουν και παίρνουμε στους γυλιούς μας 6 φέτες ψωμί, (μια φέτα μόλις ζυγίζει 18 δράμια (11 γραμμάρια) μαργαρίνη, ολίγο ψιλοκομμένο ψάρι, ή περί τα 12 δράμια (140 γραμ.) τυρί, ή 10 δράμια (345 γραμμάρια) μπέϊκου.

Στην εποχή του θέρου πολλοί από μας δουλεύουν στα χωράφια πάνω από 10 και 11 ώρες.

Όταν έχουμε σχόλη να πως περνούμε τον καιρό μας:

Μελετάμε Αγγλικά, μαθηματικά κλπ. Διαβάζουμε ότι μπορούμε να βρούμε στις γλώσσες που ξέρουμε αν και μόλις 40 περίπου βιβλία έχει η βιβλιοθήκη μας και τα πιο πολλά τους πραγματεύονται θεωρητικά ζητήματα που ξεπερνούν τις δυνάμεις των περισσοτέρων μας.

Ακούμε ραδιόφωνο. Κυρίως ζητάμε νέα από την Γερμανία και ελαφρά μουσική σ΄/ ένα οποιοδήποτε σταθμό.

Παίζουμε σκάκι, χαρτιά, τέννις του τραπεζιού, φουτ-μπωλ κλπ. Μερικοί από μας συνεργάστηκαν κι έφτιαξαν μια σκηνή. Συγγράφουν διάφορα έργα, τα οποία και παίζουν. Κάθε 4-6 βδομάδες έχουμε καινούργιο έργο. Μιά ορχήστρα βοηθεί στο παίξιμο των έργων. Είναι μια πρόχειρη ορχήστρα που αποτελείται κυρίως από πνευστά όργανα.

Τα απογεύματα της Κυριακής 1,5 ώρα διατίθεται για τη μετάφραση νέων από τις αγγλικές εφημερίδες. Κάθε 15 μέρες έχουμε κινηματογράφο.

Στις αρχές της αιχμαλωσίας υπήρχε πολλή όρεξη για μόρφωση ανάμεσα στους αιχμαλώτους. Πολλοί άρχισαν να μελετούν, κάνοντας σχέδια για το μέλλον. Εξετάζοντας σήμερα την κατάσταση είμαι αναγκασμένος να πω πως αυτή η όρεξη εξανεμίστηκε κι΄αυτό που εγκαταλήθηκε κυρίως είνε οι σπουδές. Εκείνο που τώρα κυριαρχεί είναι, νομίζω, η προσπάθεια μόνο να αναζήσουμε, να περάσουμε τον καιρό μας.

Έχουμε κλείσει πιά δύο χρόνια που είμαστε αιχμάλωτοι τι θα γίνουν συλλογιζόμαστε εκείνοι που θα χρειασθεί να περιμένουν δυό ακόμη χρόνια ώσπου να μπορέσουν να γυρίσουν στα σπήτια τους;

Είναι πάνω από δυό χρόνια που ζούμε κάτω απ΄αυτές τις συνθήκες (οι πρώτοι 12 μήνες ήσαν ακόμη χειρότεροι, γιατί είμαστε σε στρατόπεδο του οποίου οι κρατούμενοι δεν εργάζονταν. Έτσι ούτε πληρωνόμαστε και η τροφή μας ήταν πολύ λιγώτερη.

Αλλά όση σπουδαιότητα κι’ αν έχουν για μας οι συνθήκες εργασίας, πληρωμής, τροφής, σχόλης κλπ και όσο κι΄αν επηρεάζουν οι συνθήκες αυτές τα αισθήματά μας σχετικά με την αιχμαλωσία, τη χώρα και το λαό που μας κρατεί, παρ΄όλα αυτά δεν είναι κυρίως για μας που ενδιαφερόμαστε αλλά για τις συνθήκες ζωής των δικών μας και της χώρας μας.  Θέλουμε να γυρίσουμε στα σπήτια μας όχι τόσο για να σωθούμε εμείς, αλλά για να βοηθήσουμε τους γονείς, τα αδέλφια μας, να ξαλαφρώσουν από τις τρομερές συνθήκες μέσα στις οποίες το χιτλερικό...     (δυστυχώς δεν έχω την συνέχεια της δεύτερης σελίδας)


(ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1946)  



 

                                                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

λαλατε