27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΠΟΥΔΑΙΟΙ ΤΕΚΤΟΝΕΣ (ΜΑΣΟΝΟΙ) ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ



Ο τεκτονισμός έδρασε και μεγαλούργησε στην νεαρά αστική τάξη της χώρας μας. Στην αυγή της ορμής της, σπάζοντας τους δεσμούς της με την Οθωμανική αυτοκρατορία αγγάλιασε το κίνημα του τεκτονισμού.

Φαντάζομαι, ότι κάθε νεαρός ή σοβαρός μορφωμένος νέος της εποχής πριν και μετά την επανάσταση του 1821 θα θεωρούσε, σπουδαία την συμμετοχή του στο κίνημα αυτό.

Πολλά θα μπουρούσαμε να μάθουμε για τους προ, προ, προ πάπους μας αν δεν κατέστρεφαν τα αρχεία των τεκτονικών στοών, οι επαίσχυντοι ναζί που κατέλαβαν την χώρα μας. Ωστόσο κάτι διεσώθη.

Η Κύμη με την πλούσια ναυτική της παράδωση δηλαδή τους τότε εφοπλιστάς της, καθώς και την αστική της τάξη, η οποία ασχολείτο περί των λιγνιτών, χρειάστηκε να δημιουργήσει και μια μορφωμένη "κάστα" ή καλύτερα ένα στρώμα γραμματιζούμενων και ανησυχούντων νέων...

Από αυτή την ανήσυχη μάζα βγήκαν σπουδαίοι άνθρωποι των τεχνών, της Ιατρικής, του στρατού (που τότε έπαιρνε τον αφρό του στρώμματος αυτού) κλπ κλπ.

Η αιώνια καταθληπτική Κύμη, του αιώνια βροχερού της χειμώνα με το απίστευτο κρύο της, θα ανέπτυσε προφανώς καπηλιά, λέσχες χαρτοπαικτικές, πολλές βεγγέρες και συναφής δραστηριότητες...

Οι πλέον ανησυχούντες, τα φωτεινά μυαλά θα ανέπτυσσαν πολλαπλές μελέτες και γνώσεις...

Έτσι και ο τεκτονισμός αποτέλεσε μια ενασχόληση που θα βοηθούσε στην συγκρότηση ενός ανεξάρτητου πνεύματος από τις δισειδεμονίες.

Δεν γνωρίζω εάν υπήρξε στοά στην Κύμη. Εκείνο που γνωρίζω από διαδόσεις είναι ότι όλοι ξέραν για κάποιες συγγεντρώσεις. Ο πατέρας μου δεν τα διάνθησε με καταστροφολογικά υπονοούμενα. Αρνιόταν τις άθλιες ντόπιες υστερίες και κουτσομπολιά...

Η "ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" στην ιστοσελίδα της

 http://grandlodge.gr/%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AE%CE%BB/

αναφέρει τον μεγάλο διανοητή της Κύμης ΓΑΛΑΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ. Μεταφραστικά έργα του μπορείτε να απολαύσετε στην ιστοσελίδα

  http://anemi.lib.uoc.gr/search/?search_type=simple&display_mode=overview&stored_cclquery=contributor=%28%CE%93%CE%B1%CE%BB%CE%AC%CE%BD%CE%B7%CF%82,%20%CE%95%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%85%CE%AE%CE%BB,%29&rss=0&number=10&keep_number=10&offset=1


Η  "ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" αναφέρει συγγεκριμένα






Γαλάνης Εμμανουήλ




Επίσης η 'ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΟΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ" αναφέρεται στον έτερο γνωστό παλαιό τέκτονα παιδί της Κύμης



Αλεξανδρής Κωνσταντίνος

Αυτός δεν εγεννήθη εις την Κούμη αλλά εις το λατρεμένο χωρίον που ονομάζεται Ενορία... Σπουδαίο ναυτεργατικό χωριό.... Προφανώς ανήκε στην στοά ΣΚΕΡΔΕΜΠΕΗ (σπουδαίο αρβανίτικο όνομα..)

Η ατυχία της Ναζιστικής λαίλαπας εξαφάνησε και κατέκαυσε τα αρχεία των στοών .... Έτσι θα περιοριστούμε σε αυτά τα ολίγα...

Τέλος θα ήθελα να πω φυσικά ότι οι δεσμοί του Ελληνικού λαού με τον τεκτονισμό φυσικά είναι πάρα πολύ μεγάλοι και υπαρκτοί... Όσο φανατικές μομφές και αν εφαπολυθούν φυσικά θα καταστείλουν προσωρινά την αλήθεια αλλά δεν θα την εξαφανίσουν...

Το αν υπάρχουν σήμερα Κουμιότες τέκτονες το αγνοώ παντελώς και το τι κάνουν ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ

Εγώ απλά ήθελα.... μα τι στο διάσκο κάθομαι και απολογούμαι.... Έτσι γούσταρα να το γράψω αυτό και το έκανα...

ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΦΟΒΗΘΩ....

9 σχόλια:

  1. να τρως ενα μηλο τη μερα ακρατ...σοφα λογια σου λεω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τάκης τηγάνς...

      έρχεται ο χειμώνας και θα το κάνω

      αλλά τι σημαίνει άραγες ??

      Διαγραφή
    2. http://akrat.blogspot.gr/2007/12/toy-koy.html

      αυτο σου το ποστ το θυμασαι;...

      Διαγραφή
    3. γκλουπ... όχι δεν το είχα στον νου μου... λες να είμαι προφήτης και να μην το ξέρω???

      Διαγραφή
    4. http://akrat.blogspot.gr/2013/07/oxi.html

      εδώ απαντάς στον εαυτό σου...μήλα ακρατ...τα μηλα κανουν καλό

      Διαγραφή
  2. Έτσι, καιρός ήταν.
    Θα αφαιρούσα τη λέξη 'μασόνοι' που έχει πάρει αρνητική έννοια (σε υστερικό βαθμό θα έλεγα) στην Ελλάδα ενώ αλλού οι ελευθεροτέκτονες κηδεύονται με τη στολή και τα παράσημά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα και από δω...

      ευχαριστώ που έγραψες... δεν έγραψα τυχαία την λέξη "μασόνοι" την έγραψα για να ιντριγκάρω...

      τώρα πρόσθεσες κάτι για τα ταφικά... σπουδαίο ζήτημα...

      Διαγραφή
  3. Κάποτε οι μασσόνοι ήσαν ξεχωριστοί άνθρωποι, αφού περνούσαν από ψιλό κόσκινο πριν γίνουν αποδεκτοί στις στοές. Σήμερα μαζεύεται εκεί το "αλάϊ μαλάϊ", αρκεί να διαθέτει μια γνωριμία και παριστάνουν τους πνευματικούς ανθρώπους, ενώ στην ουσία αναζητούν να ευνοηθούν από τους "αδελφούς" που βρίσκονται σε υψηλά πόστα, κοινωνικά και οικονομικά, για να κερδίσουν θέσεις, χρήματα και άλλα προνόμια. Δεν ξέρω τι γίνεται στους υψηλούς βαθμούς, αλλά νομίζω ότι, γενικώς, έχει ξεθυμάνει η υπόθεση. Πίστευα κι εγώ κάποτε στον τεκτονισμό, αλλά όταν είδα κάποια ελεεινά υποκείμενα εκεί μέσα, σκέφτηκα: "αν είναι αυτοί εδώ μέσα, δεν πρέπει να είμαι εγώ"... Δεν παραγνωρίζω το ότι ακόμη υπάρχουν και πράγματι αξιόλογοι άνθρωποι εκεί, π.χ ο καθηγητής Τάσιος και κάποιοι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Heliotypon

      Καλώς ήλθες στο τσαρδί μας. Όλα τα πράγματα, στην χώρα παρακμάζουν. Δεν απορώ γιατί και αυτό το τμήμα του Ελληνικού λαού να μην υποστεί την παταγώδη παρακμή. Η σκέψη που κάνατε είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΗ γιατί η παροιμία είναι πάντα σωστή δηλαδή η "δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι".

      Ελπίζω να γράψεις ξανά

      Διαγραφή

λαλατε