12 Μαΐου 2012

Η ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ .... ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑΤΙΚΑ.... μια ηρωική φυσιογνωμία του αρχειομαρξισμού

Συνεχίζοντας την παρατήρηση και δακτυλογράφηση της ΠΑΛΗΣ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ της εφημερίδος των αρχειομαρξιστών έπεσα πάνω στην ιστορία της καπνεργάτριας Κατίνας Εμμανουιλίδου. Είχα αναφερθεί στις 7 Ιούλη του 2010 στο μπλογκ μου... Ωστόσο δεν ήξευρα πολλά περισσότερα από το βιογραφικό της.... Τότε είχα αντιγράψει το βιογραφικό που το υπνθυμίζω...


Κατίνα
Εμμανουηλίδου, καπνεργάτρια
1907
Γεννήθηκε στα Θείρα της Σμύρνης
1922
Μικρασιατική καταστροφή – εγκαθίσταται με την οικογένειά της οριστικά στον Πειραιά μετά από περιπλάνηση σε διάφορες ελληνικές πόλεις. Εργάζεται σαν καπνεργάτρια
1929
Συνδέεται με τους κύκλους του Αρχείου
Συνδέεται δραστηριοποιείται ενεργά λαμβάνοντας μέρος σ’ όλους τους αγώνες των καπνεργατριών στον Πειραιά.
1930
ΚΟΜΛΕΑ
1.5.1930
Συλλαμβάνεται στον Αϊ Γιάννη Ρέντη, κακοποιείται και επειδή πρόβαλλε αντίσταση στην επίθεση της αστυνομίας καταδικάστηκε σε ένα μήνα φυλακή.
Εντείνεται η δραστηριότητά της προσπαθώντας να οργανώσει τις καπνεργάτριες στον Πειραιά πράγμα που την εξαναγκάζει για ν’ αποφύγει νέα σύλληψη να μεταβεί στην Θεσσαλονίκη (Φθινόπωρο 1930) πρωτοστατώντας στους αγώνες των καπνεργατών
1931
Συλλαμβάνεται σε μία διαδήλωση καπνεργατριών μαζί με άλλες και καταδικάζεται σε 4 μήνες φυλάκιση
1.5.1932
Συλλαμβάνεται στην παράνομη διαδήλωση της διασταύρωσης Λεωφόρου Στρατού και Παρασκευοπούλου (Θεσ/νίκης) όπου σηκώνοντας τα χέρια της και μπαίνοντας μπροστά σ’ ένα τραμ. το σταμάτησε σκαρφαλώνοντας επάνω του απ’ όπου και μίλησε στους συγκεντρωμένους εργάτες. Κακοποιήθηκε και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή συν 2 χρόνια εξορία στη Γαύδο.
Στις γυναικείες φυλακές Θεσσαλονίκης είχε μαζί της και το παιδί της που μόλις είχε γεννήσει.
Αύγουστος 1932
Μεταφέρεται στην Φυλακή Αβέρωφ. Κλονίζεται η υγεία της το Δεκέμβριο. Υποφέρει από ρινική στένωση και οξεία εκβλάστηση με πύον. Δεν χορηγήθηκαν φάρμακα γιατί δεν εγκρίθηκαν από τον γιατρό της φυλακής και από την διεύθυνση. Ο γιατρός του Ερυθρού Σταυρού συνέστησε εγχείρηση την οποία η Διεύθυνση δεν ενέκρινε.
31.1.1932 – 1.1.1933
Δραπετεύει κατορθώνοντας να κόψει μ’ ένα μικρό πριόνι τα σίδερα του παραθυριού του κελιού της και κατέβηκε στο εξωτερικό προαύλιο της φυλακής μ’ ένα σκοινί που κατασκεύασε από τα σεντόνια του κρεβατιού της. Διέσχισε το προαύλιο και μ’ άλλα σκοινιά κατόρθωσε να αναρριχηθεί στον εξωτερικό τοίχο και να διαφύγει.
Η ασφάλεια για ν’ ανακαλύψει συνενόχους και να εξακριβώσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασε υπέβαλε σε βασανιστήρια τις δύο συγκρατούμενές της Μπεφάνη (που κακοποιήθηκε με ιδιαίτερη βαναυσότητα) και Στρατηγάκη μέλη του ΚΚΕ. Επακολούθησαν αθρόες συλλήψεις τις επόμενες ημέρες. Ο Ριζοσπάστης έκανε μια απλή αναφορά στην απόδρασή της χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό και τηρώντας σιωπή ως προς την πολιτική της ιδιότητα. Η στάση του προκάλεσε αντιδράσεις στα μέλη του κόμματος. (Τοποθέτηση πυρήνα του Μεταξουργείου).
3.4.1933
Πέθανε. Κηδεύτηκε την επομένη. Τον επικήδειο εκφώνησαν ο Γ. Βιτσώρης και η Γ. Δεληγιάννη




Θα σας ξαναδημοσιεύσω τι έγραφε η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.... για την δραπέτευση της εργάτριας αυτής τότε στα 1933.







Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΤΡΙΤΗ 3 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1933

ΕΝΑ ΥΠΑΡΟΧΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΗΡΩΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑΣ

Η ΗΡΩΙΚΗ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΡΙΑ ΚΑΤΙΝΑ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΟΥ ΞΕΦΥΓΕ ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΥΧΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ

Η ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΣΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΒΕΡΩΦ ΣΚΟΡΠΙΣΕ ΤΟΝ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΥΣΑ ΣΤΟΥ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΣ


Λυσσασμένες οι αστικές εφημερίδες ανήγγειλαν χτες τη δραπέτευση απ’ τις γυναικείες φυλακές «Αβέρωφ» της ηρωικής συντρόφισάς μας Κατίνας Εμμανουηλίδου, καταδικασμένης σε 3χρόνια φυλακή και 2 εξορία στο νησί του θανάτου, στην Γαύδο, λυσσασμένες γιατί η επαναστατική πρωτοπορεία της εργατικής τάξης κατόρθωσε να αρπάξει μέσα απ’ τα νύχια της κεφαλαιοκρατίας ένα απ’ τα καλλίτερα στελέχη της. Ο αστικός τύπος χαρακτήρισε «μυθιστορηματική και θρασεία» την απόδραση της συντρόφισας, γιατί θεωρούνταν αδύνατο ν αποδράσει μέσα απ τις φυλακές. «Αβέρωφ» εξ αιτίας της διαρύθμισης και των μέτρων που πέρνονται.
Η συντρόφισα Εμμανουηλίδου κατόρθωσε να κόψει μ ένα μικρό πριόνι τα σίδερα του παραθυριού του κελιού της και να κατέβει στο εξωτερικό προαύλιο της φυλακής με σκοινί που κατασκευάσσε απ τα σντόνια του κρεβατιού της. Διέσχισε το προαύλιο και μ άλλα σκοινιά κατόρθωσε ν αναριχηθεί στον εξωτερικό τοίχο και να κατέβει.
Η απόδρασή της έγινε αντιληπτή απ τη διευθύντρια των φυλακών τα ξημερώματα της πρωτοχρονιάς απ τα σεντόνια που κρέμονταν απ το παράθυρα του κελιού της. Διατάχτηκε αμέσως γενικό προσκλητήριο των φυλακισμένων και αποκαλύφτηκε η δραπέτευση της συντρόφισας μας που σκόρπισε τον ενθουσιασμό μέσα στις καρατούμενες και προκάλεσε την κατάπληξη και την λύσσα της διεύθυνσης. Οι εργάτες που ανέβηκαν το πρωί για να επισκεφθούν τη συντρόφισά μας μ έξαλλλο ενθουσιασμό μάθαιναν τη δραπέτευσή της που μές σε λίγες ώρες έγινε φαρδιά γνωστή στους επαναστάτες εργάτες της πόλης μας προκαλώντας ένα κύμα ενθουσιασμού.
Η σ. Εμμανουηλίδου, καπνεργάτρια απ τον Πειραιά και παλιό μέλος της Οργάνωσής μας, πήρε δραστήρια και μαχητικά μέρος σ όλους τους αγώνες των καπνεργατρών του Πειραά και συγκέντρωσε το μίσος και τη λύσσα της πειραιώτικης χαφιεδουργιάς. Πιάστηκε στην Πρωτομαγιά του 1930 στον Άγιο Ρέντη κακοποιήθηκε άγρια επειδή αντιστάθηκε αποφασιστικά στην επίθεση των ασττυνομικών σκύλων και καταδικάστηκε σ ένα μήνα φυλακή. Στη Σαλονίκη πρωτοστάτησε σ όλους τους αγώνες των καπνεργατών και στις αρχές του 1931 πιάστηκε σε μια διαδήλωση καπνεργατριών μαζύ με άλλες συντρόφισές μας και ακταδικάστηκες σε 4 μήνες φυλακή. Η απολογία της στο δικαστήριο προκάλεσε αίσθηση. Βροντόφωνα διακήρυξε: «Δεν μπορούμε νάχουμε τους καταχραστές και τους εργοδότες να τρώνε τον ιδρώτα το δικό μας, ν απολαμβάνουν τα αγαθά του πολιτισμού με τη δουλιά τη δική μας. Αγωνισζόμαστε για την καλλίτερη ζωή της εργατικής τάξης, για την κατάπαυση της εκμετάλευσης». Πιάστηκε πάλι κατόπιν την Πρωτομαγιά του 1932 γιατί σηκώνοντας μπροστά σταμάστησε ένα τραμ, σκαρφάλωσε πάνω σ αυτό και μίλησε στους συγκεντρωμένους εργάτες.
Η λύσσα του ταξικού ..... (αδύνατο να βγάλω τι λέει... κακής ποιότητας φωτοτυπία) χωρίς όρια: «Εσύ πάλι εσύ, διαρκώς εσύ». Και η συντρόφισά μας θαρραλέα απάντησε: «Ναι εμείς, διαρκώς εμείς, οι πρωτοπόροι του εργατικού κινήματος θα βρισκόμαστε επί κεφαλής της εργατικής τάξης και θα την καθοδηγούμε στους αγώνες. Ακλόνητοι, χωρίς να διστάζουμε από τις απειλές σας και ποινές σας, χωρίς τίποτα να μας κλονίζει, γιατί έχουμε πεποιθήσεις και πιστεύουμε απόλυτα στη μαρξιστική θεωρία».
Καταδικάστηκε σε 3 χρόνια φυλακή και 2 εξορία.
Το Σάββατο το βράδυ προς το πρωί της Κυριακής έσπασε τα κάγκελα της φυλακής της και κίνδυνο της ζωής της ξαναγύρισε στους κόλπους της επαναστατικής πρωτοπορείας..




στην επόμενη ανάρτηση το γράμμα της στην ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ που περιγράφει η ίδια την δραπέτευσή της...



10 σχόλια:

  1. Συγκινητική και ενδιαφέρουσα αυτή η σειρά σου με ονόματα και ιστορίες ξεχασμένων αγωνιστών akrat.
    ―Ασήμαντο μα πρόσεξα μια αβλεψία: Δε γίνεται να γενήθηκε το 1922, να συνελήφθη το '30 & να πέθανε 11 ετών..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάφνη Χρονοπούλου


    πω πω πω .... αναγκάστηκα μετά από δύο χρόνια να πάω στην πηγή που είχα βρει τότε...


    http://www.marxists.org/ellinika/odmaaa/syriggas_130503.htm


    και να την διορθώσω.....


    ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΣΡΙΣΤΩ....


    ΑΒΛΕΨΙΑ

    ΤΟ ΔΙΟΡΘΩΣΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν είναι μόνο το συγκινητικό, αλλά το ωραίο είναι η γλώσσα -μαχητική κι άγρια, λαϊκότατη και πωρωμένη- του κειμένου. Προφανώς η γλώσσα δεν άλλαξε σε τόσες δεκαετίες (βλ. ΚΚΕ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Ιστορία,
    που "υπηρετείς'
    και σύ και άλλοι

    ίσως μας κάνει σοφώτερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. σας ευχαριστώ όλους όσους γράψατε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Akrat καλησπέρα.Είμαι η κόρη της Κατίνας Εμμανουηλίδου και από τα στοιχεία που έγραψες πολλά δεν τα ήξερα.Ενδιαφέρομαι να μάθω την ιστορία της μητέρας μου.Μπορώ με κάποιο τρόπο να επικοινωνήσω μαζί σου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα. Είμαι και πάλι η κόρη της Κατίνας Εμμανουηλίδου. Γράφω με καινούριο όνομα γιατί δε θυμάμαι το παλιό e-mail, οπότε δημιούργησα άλλο. Δεν ξέρω πως μπορώ να σου στείλω ιδιωτικό μήνυμα, αν μπορείς ενημέρωσε με. Θα ήθελα να μάθω που μπορώ να βρω τα αρχεία της "Πάλης των τάξεων". Μπορείς να με βοηθήσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. στείλτε μου ΕΠΕΙΓΟΝΤΟΣ email και θα σας απαντήσω

    το emeil μου είναι γνωστό xexearis@in.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε