01 Ιουλίου 2008

Τι να λέμε τώρα.... έφτακε η ώρα η τρανή, η ώρα η βαρβάτη.... ο ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ μας έκανε περίφανους στην πλάση...

Β. ΕΚΔΟΣΗ... αφού μάλλον η πρώτη εκδοχή ήταν ακαταλαβίστηκη... Αυτό το κάνω σπάζοντας τις αρχές μου γαμώτο που ορίζουν .... ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙ ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΑΤΑΓΡΑΦΕΙ... γκρρρρρρρρρρ



Λοιπόν εγώ δεν θα είμαι αντικειμενικός... σας το λέω...

Ο Ελληνικός υπερεαλισμός (σουρεαλισμός) έχει μερικά χρόνια που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα. Αυτό ωφείλετε στην Υπερεαλιστική Ομάδα Αθηνών, που συνιδρυτής της είναι ο κος Δ. Καράβολας. Κάποτε θα μιλούσα για ξεκίνημα του εν λόγω κυρίου στον χώρο των γραμάτων (αν μπορεί να είναι αυτό το πράγμα ΜΟΝΟ ο σουρεαλισμός...). Ωστόσο είναι χρόνια τώρα που κρατά αυτή η κολώνια... Άρα είναι καταξιωμένη εμπεδωμένη πραγματικότητα. Ταυτόχρονα ο πολυπράγμων κος Καράβολας συνδράμει στην έκδοση του περιοδικού ΚΛΕΙΔΩΝΑΣ που είναι το περιοδικό των υπερεαλιστών.... "επίσημον όργανον" χαχα.
Μεταξύ αυτών διαθέτει στο Ελληνικό κοινό το περιοδικό ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ ... (που σαν φανζίν που σέβαιτε τον εαυτόν του) είχε "αγραναύπαση", όπως αρέσκετε να διατυμπανίζει, εδώ και τρία, χρόνια. Και ένα μικρό εκδοτικό οίκο με μεγαύλες όμως πυραυλικές φιλοδοξίες... Και τώρα βγήκε το νέο τεύχος...

Ωρέ... Τι ήταν ετούτο με το νέος τεύχος του περιοδικού ΦΑΡΦΟΥΛΑΣ?
Ίντα έπαθε και ο Διαμαντής ο Καράβολας με τις πολλαπλές εκδόσεις του?
Δεν του 'φτακε το περιοδικό ... Πάρτε κόσμε και βιβλία... Τι ετοιμάζει άραγε ο πολυμήχανος, πολυτάλαντος, ευρυμαθής, ευρωγώνιος, ευθυτενής, ζουλάπιος, εκδότης?
Νέα αισθητική ματιά στο περιοδικό του, αισθητή βελτίωσις των βιβλίων του (μακρά από το να είναι άψογα... ΔΕΝ ΜΟΥ ΛΕΣ ΚΥΡ ΕΚΔΟΤΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΝΕΟΙ? ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΓΕΡΟΙ ΜΕ ΤΑ ΓΚΑΒΟΥΛΙΑΚΑ ΜΑΤΙΑ ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ?? Ε??.... για μεγάλωνε τις στιγμές βάλε και κάνα καλύτερο διάστηχο... άντε... μην έρθω στο εκδοτικό τσαρδί σου και τα κάνω γης μαδιάμ).
Μεγάλο μέγεθος υπέροχη ύλη.
Για πάρτε μάτι θέματα .... (βασικά το περιοδικό το έχω στο άλλο μου σπίτι και δεν το έχω εμπρός μου οπότε μπήκα και τα έκλεψα από άλλο σιτε...)


· Μια συνομιλία του 100χρονου λαϊκού στιχοπλόκου και τραγουδοποιού Σταύρου Καραμανιώλα με τον Αργύρη Μπακιρτζή (Χειμερινοί Κολυμβητές). Ο μπαρμπα-Σταύρος εξιστορεί διάφορα περιστατικά που τον ενέπνευσαν στα τραγούδια του.
· «Φτιάχνω ιστοριούλες σαν ζαβά παραμυθάκια». Συνέντευξη με τον Πάνο Κουτρουμπούση συνοδευμένη με 9 ανέκδοτα σχέδια του ίδιου.
· «Ο Λύκος και το Ασυνείδητο». Δοκίμιο της Δάφνης Χρονοπούλου.
· Ο Αυνανισμός μέσα από κείμενα των αρχών του 20ου αι. Η φιλολογική αποτύπωση ενός θέματος ταμπού ως τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα. Η έρευνα των κειμένων έγινε από τον ιστορικό Βάσια Τσοκόπουλο και η επιμέλεια της παρουσίασης από τον Διαμαντή Καράβολα.
· Τα τραγούδια της Βιλιτώς. Επιλογή κειμένων από ένα ξεχασμένο βιβλίο, του κορυφαίου συγγραφέα ερωτικής λογοτεχνίας Pierre Louÿs, όπου εξιστορείται η ζωή της Βιλιτώς, μιας "φανταστικής" συντρόφου της Σαπφώς.
· Δύο ιστορίες του Jean Ferry, ένα παραμύθι του Νίκου Σταμπάκη, πεζά των Κώστα Ρεούση και Κόστ Σιγαρέτ και ένα κείμενο κριτικής για την θεωρία της Α-Σχετικότητας του Ανδρόνικου Ψωμά, καθώς και μια φωτογραφική περιπλάνηση του Τόλη Γιαννόπουλου στο Πέραμα με κείμενα του Νίκου Κουφόπουλου.
· Στις σελίδες ποίησης φιλοξενούνται ποιήματα των: Τζίμη Ευθυμίου, Σάκη Κεντή, Έλσα Κορνέτη, Γιάννη Κοτχαµπάση, Σωκράτη Μαρτίνη, Κατερίνα Μπάκκαρη και Γιάννη Νέγρη.
· Καταγράφονται παλιοί θρύλοι από την ελληνική ύπαιθρο και ένα κείμενο του Κωνσταντίνου Μπούρα για την επικαιρότητα των μύθων στην σύγχρονη εποχή.
· Το τεύχος συνοδεύεται από την τετρασέλιδη εφημερίδα Η Ηχώ της Αεραλάνδης, γεμάτη με μικρές αγγελίες απ' τη φαντασιακή αυτή χώρα.


Τώρα εγώ τι να προτοπώ? Να πω μόνο ΤΡΕΧΑΤΕ ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΣΤΑ ΨΑΓΜΕΝΑ ΜΕΡΗ....


Άλλη φορά σύντομα δηλαδή θα σας πω πόσο υπέροχα πέρασα στο καφενείο που έγινε η παρουσίασις του περιοδικού και πόσο μαγευτικά ήταν στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ .... εκεί που έσκησε πραγματικά ο εκδότης οι μουσικοί, ο κόσμος, η μπάντα, τα έγχορδα τις ανατολικής Ρωμυλίας, τα μονοφωνικά σύνολα του Τιμόρ... κλπ... αρκούδες δεξιοτέχνες του χορού τσα τσα .... κλπ...

5 σχόλια:

  1. Δεν κατάλαβα Χριστό! Συγνώμη κιόλας, αλλά όντως!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και καλό μήνα. Για πέρνα από το μπλογκ μου: σου έχω αφιερώσει καινούριες πινακίδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. εμείς εδω στις σπηλιές της βόρειας ελλάδας προσευχόμαστε στο όνομα του άνθιμου διαβάζουμε μόνο επιτυχίες του νταν μπράουν, ακούμε μέχρι χατζηγιάννη κι αυτά που λες εσύ δεν τα ξέρουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εγώ θα περιμένω την Γ. ΕΚΔΟΣΗ γιατί είμαι ακόμα αλλού...!

    Καλημέρες :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πω Πω! Έχασα βαζάκια και κερύθρες με την ανάρτησή σου! Είχα που είχα στο μυαλό μου μια προσφυγή στην δουλειά, ήρθε και το ποστ σου και το έκαψα τελείως!
    Καλή σου μέρα! Καλά να περνάς!
    (και μην νομίζεις ότι θα με ξεφορτωθείς τόσο εύκολα: αφού μπήκες στην κυψέλη μου, ετοιμάσου να βλέπεις καθημερινά μελένιες πατούσες στα ποστ σου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε