25 Αυγούστου 2015

Η ΠΕΡΙΒΟΗΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ Κ.Κ.Ε ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΑΣ ΕΙΣ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟΝ ΑΛΙΚΗ...


Την Κυριακή 15-2-1946 δύο έτη μετά τα Δεκεμβριανά γεγονότα των ΑΘηνών, στο θέατρο Αλίκη έγινε μια ιδεολογική αντιπαράθεση ανάμεσα στους ηγέτες του ΚΚΕ και την ηγεσία των Αρχειομαρξιστών. Υπενθυμίζουμε ότι οι Αρχειομαρξιστές είχαν χωρίσει με τους οπαδούς του Λ. Τρότσκυ τους λεγομένους Τροτσκιστές. Είχαν συνδεθεί με άλλες διεθνείς οργανώσεις σαφώς αντισταλινικές αλλά που στέκονταν ανάμεσα στην επανάσταση και τον ρεφορμισμό. Δηλαδή ήταν κεντριστικές. Το σπουδαίο στο κείμενο αυτό δεν είναι οι θέσεις του ενός ή του άλλου κόμματος. Ήταν η αγωνία των Αρχειομαρξιστών να συνεχίχουν να διεκδικούν την νίκη επί του ΚΚΕ. Και το έκαναν με τρομερή θέληση.  Παραθέτω την ανάρτηση αυτή για ιστορικούς λόγους. Εάν τα καταφέρω θα δακτυλογραφήσω τις εισηγήσεις ... αν τις βρω... Πολλά θέματα είναι ανοικτά εδώ... Π.χ. τι στο διάβολο φασισμός είναι αυτός που μας πρήζουν όταν παρλάρουν σε θέατρο ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΜΦΥΛΙΟΥ.... Όλα θέλουν ιδεολογική επαναθεμελίωση... Π.χ. εγώ ισχυρίζομαι ότι η ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ που υπέρξε απίστευτα σκληρή ήταν στα πλαίσια της αστικής τους δημοκρατίας.... Δεν ήταν μοναρχοφασισμός... ΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΉΤΑΝ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.... Αλλά αφήσουμε τις δικές μου πάρλες...

Ας διαβάσουμε λοιπόν το κείμενο αυτό.

ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Όργανο του ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. (ΚΑΚΕ) τμήμα του Δ.Ε.Μ.Κ

ΑΘΗΝΑ 22 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1946

Απ’ την ιδεολογική μας πάλη.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΑΣ ΤΟ ΚΚΕ

Την περασμένη Κυριακή 15-5-1946 έγινε στο θέατρο «Αλίκης» η διάλεξη- συζήτηση που οργάνωσε το Κόμμα μας με το ΚΚΕ με θέμα «Αρχειομαρξισμός, ΚΚΕ και εργατική τάξη.

Είναι γνωστό ότι η πρόταση για την οργάνωση κοινών διαλέξεων μεταξύ των τριών οργανώσεων ΚΚΕ, Αρχειομαρξιστών και τροτσκιστών έγινε από μέρους του Κάπα, ύστερα από πίεση που έγινε εκ μέρους των ανησυχούντων οπαδών του. Αποδεχθήκαμε την πρόταση με την παρατήρηση όσι σ’ αυτές θα πρέπει να πάρουν μέρος και άλλες σοσιαλιστικές οργανώσεις. Πήραμε τότε την απάντηση ότι η πρόταση, απέβλεπε μόνο για τη συζήτηση μεταξύ των τριών Κομμάτων.

Αποδχτήκαμε τελικά αυτό, αλλά την ημέρα της υπογραφής της συμφωνίας, μεταξύ των τριών οργανώσεων αντιμετωπίσαμε την άρνηση των σταλινιικών. Και νέα πρόταση όπως οι διαλέξεις γίνουν με κάθε Κόμμα χωριστά. Και όχι μόνον αυτό αλλά αρνούνταν να δημοσειεύονταν οι λόγοι των ομιλητών στο τύπο όλων των οργανώσεων, έγινε δε μόνο δεκτό από τους σταλινιικούς να βγουν σε ιδιάιτερη μπροσούρα. Επίσης αντιταχθήκαμε στην ψηφοφορία γιατί αυτό περιόριζε τις οργανώσεις στη πρόσκληση ακροατών μόνο στα στενά οργανωτικά πλαίσια. Οι τροτσκιστές που στην αρχή ήταν σύμφωνοι και τόνιζαν την ανάγκη να επιμείνουμε σε μιά ενιαία άποψη δεν τήρησαν τη συμφωνία και αποδεχόμενοι τις σταλινικές προτάσεις υπέγραψαν το συμφωνητικό. Έτσι οι σταλινικιί πραγματοποίησαν τρεις κατά σειρά διαλέξεις με τους τροτσκιστές και μια τέταρτη με μια σταλινοτροτσκιστική ομάδα. Για να μη θερωρηθή φυγομαχία, δεχτήκαμε τελικά και μεις τους σταλινικούς όρους. Κλείσαμε συμφωνία για μια πρώτη διάλεξη με τη συμφωνία ότι «σε περίπτωση που θα αποφασισθεί και δεύτερο θέμα για συζήτηση γίνεται αντίστροφα, άσχετα από ποιός έκανε την πρόταση του θέματος»
Η παραπάνω παράγραφος της συμφωνίας που υπογράφθηκε από τα δύο κόμματα είχε την έννοια ότι της πρώτης διάλεξης- συζήτησης θα επακολουθήσουν και άλλες. Αλλά ο στάλιν ομιλητής όταν είδε ότι πολιτικά ξεκουρελιάστηκε στη διάλεξη, δήλωσε στο τέλος ότι « ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΑΛΛΗ ΔΙΑΛΕΞΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ». Τότε μια γενική κραυγή ακούστηκε στην αίθουσα : δε σας συμφέρει.... δε σας συμφέρει.
Κια πράγματι η φυγομαχία αυτή αποδείχνει χωρίς αμφιβολία ότι η σταλινική ηγεσία διαπίστωσε ότι η σταλινική ηγεσία διαπίστωσε ότι δεν την συμφέρει να συνεχίσει τη διάλεξη συζήτηση με τους Αρχειομαρξιστές. Επιμένουμε λοιπόν στη πρότασή μας που και στο θέατρο τονίσαμε να γίνουν μερικές διαλέξεις για ειδικά θέματα, όπως «Το κίνημα Αντίστασης» «Οι πραγματικοί μας σκοποί» «Σοσιαλιστική ή λαική Δημοκρατία» κλπ. Κανονικά δεν μπορεί να αρνηθούν γιατί ουσιαστικά έχουν αναλάβει με την υπογραφή τους υποχρέωση να συνεχίσουν. Ούτε μπορούν να ισχυρισθούν ότι επειδή έδωσαν τέσσερις με τους τροτσκιστές δνε μπορούν να συνεχίσουν γιατί αυτό αποτελεί «επιχείρημα» σε βάρος τους, γιαί αφού δώσανε μ’ αυτούς τέσσερις με μας οφείλουν να δώσουν περισσότερες. Περιμένουμε απάντηση σ’ αυτό από το «Ριζοσπάστη».
Η «Πάλη» από το άλλο φύλλο θα δώσει το περιεχώμενο, της ομιλίας του ομιλητή μας και θα δώσει τα σημεία όπου από έλλειψη χρόνου δεν μπρορέσουμε να εκφρασθούμε επαρκώς και ακόμα θα απαντήσουμε σε ορισμένα σημεία της ομιλίας του σταλινικού ομιλητή και θα αποκαλύψουμε ακόμα τα σημεία που αρνήθηκε να απαντήσει στις προτάσεις που του υποβλήθηκαν.
Θα πρέπει να κάνουμε μερικές παρατηρήσεις για τα αποτελεέσματα της ψηφοφορίας. Σήμφωνα με τη συμφωνία «οι προσκλήσεις διατίθενται ανά 50% από τα δύο κόμματα».
Το ΚΚΕ παρέβηκε την συμφωνία και μοίρασε 60 παραπάνω προσκλήσεις δηλαδή ενώ δόθηκαν από 425, σε κάθε Κόμμα αυτό μοίρασε 485, πράγμα που αποφεύγει να γράψει ο «Ριζοσπάστης».
ας σημειωθεί ότι αρκετές προσκλήσεις εμοίρασε το Κόμμα μας σε σταλινικους συμπαθούντες ενώ η σταλινική ηγεσία έδωσε προσκλήσεις μονάχα στοςυ στενά εξαρτημένους από αυτόν.
Τα αποτελέσματα που καταγράφτηκαν από την Εφορευτική Επιτροπή είναι ΚΚΕ 394 Αρχειομαρξιστές 199, Τροτσκιστές 7, λευκά 22, άκυρα 2 και αμφίβολα 1.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της διάλεξης η στάση των συντρόφων μας ήταν παραδιγματκή που έδειξε το ανώτερο εκπολιτιστικό τους επίπεδο, αντίθετα προς τους σταλινικούς που διαρκώς θορυβούσαν, διακόπτωντας τον ομιλιτή μας.
Στο σημερινό μας σημείωμα δεν μπαίνουμε στο περιεχόμενο της διάλεξης αλλά δεν μπορούμε να μη αναφερθούμε στο γεγονός ότι στο αμείλεικτο ερώτημα που τέθηκε από τον ομιλητή μας, για΄τι αφού μας ονομάζετε δολοφόνους, φαλτσεντοφόρους, εμείς δεν δολοφονήσαμε ΠΟΤΕ κανένα σταλινικό ή οπαδό του ενώ αντίθετα ΕΣΕΙΣ δολοφονήσατε με φαλτσέτα τον ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΟΠΑΠΑΔΑΚΟ και τον Χ. ΛΑΔΑ και δεκάδες άλλους αρχειομαρξιστές τροτσκιστές και οπαδούς σας με άλλα δολοφονικά μέσα.
Ο σταλινικός ομιλητής ομολογώντας τα εγκλήματα σου σταλινισμού καθώς κι το γεγονός ότι δεν έχουν να μας παρουσιάσουν κανένα δολοφονημένο από αρχειομαρξιστές δήλωσε ότι «οι αρχειομαρξιστές κρατώντας την φαλτσέτα δεν μπόρεσαν να δολοφονήσουν κανένα, γιταί τους λείπει η καρδιά, καριδά μονάχα εμείς έχουμε !!!.».
Υ.Γ. Πείραμε ένα γράμμα του σ. μας Λ. Τζελέπη ο οποίος τυχαία παρέστη στ διαλογή των ψήφων και ο οποίος μας καταγγέλει τις ανωμαλίες που διεπίστωσε, το οποί και δημοσειύουμε:
Αγαπητή «Πάλη».
Παρακολούθησα τη διαλογή και διεπίστωσα τα εξής :
Μέσα στα χωνιά ψηφοδόχους υπήρχαν ανακατεμένα ψηφοδέλτια, κάρτεης ολόκληρες αποκόματα...
Περί τις 40 κάρτες από κείνες που είχε πάρει το ΚΚΕ είχαν διοθρωμένους με μολύβι τους αριθμούς.
Η 665 κάρτα που ανήκε στο ΚΚΕ ήταν διπλή, δηλαδή με τον παραπάνω αριθμό βρήκα δύο κάρτες... Περί τα 15 αποκόματα εισόδου δεν είχανα τ’ αντίστοιχα κομμάτια της κάρτας.... 10 κάρτες χρεωμένες στο ΚΚΕ μεταφέρθηκαν στους τροτσκιστές χωρίς να υπάχει αντιπρόσωπός τους για να βεβαιώσει άν οι κάρτες αυτές τους είχαν δοθεί... περισς΄τερα από 5 ψηφοδέλτια του ΚΚΕ υπήρχε και δεύτερο διπλωμα όπως αυτό... Στο τέλος για να συμφωνήσουνε ψηφοδέλτια και κάρτες σκίστηκαν 2% από τα ψηφοδέλτια κάθε κόμματος... Κι έτσι από 205 ψηφοδ΄λτια που είχε πάρει το κόμμα μας μείναν 199 μόνο. Αυτά τα λίγα για όσους θέλουν να σταθούν στου ψήφους.

Αθήνα 14-12-1946

6 σχόλια:

  1. Ιστορική απορία:
    Η "σταλινοτροτσκιστική ομάδα" που αναφέρεται κάπου στην αρχή του κειμένου, ποιά ήταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλώς .ήλθες φίλτατε στο τσαρδί μου. Στο ερώτημά σου θα απαντήσω.... "έλα μου ντε" .... Δεν ξεύρω και εμένα μου έκανε εντύπωση. Πάω προς δύο κατευθύνσεις. Μια οργάνωση που λέγονταν "ενδιάμεση κατάσταση" ή μια οργάνωση ενός Ρένου Αποστολίδη που ήταν ο Ιστορικός ηγέτης των τυπογράφων ηης Ελλάδας. Άντε τώρα να βρεις άκρη...

      Διαγραφή
  2. Αξίζουν το ψάξιμο οι λεπτομέρειες εκείνης της παράξενης εποχής και τα ντεσού αυτών των απροσδόκητων συζητήσεων, απ'τις οποίες θα μπορούσαμε να μάθουμε τη θέση των τότε τροτσκιστών ή αρχειομαρξιστών για όσα θρυλείται ότι συνέβησαν ανάμεσά τους στα Δεκεμβριανά, ας πούμε.

    Κατά τα άλλα, λογικά το σωστό όνομα δεν είναι Ρένος Αποστολίδης αλλά Θωμάς Αποστολίδης. Τώρα αν πρόκειται για τη δική του οργάνωση.... θα δείξει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπράβο για την διόρθωση.... έχω δημοσιεύσει και φωτογραφίες της εφημερίδας που εξέδιδε... α αυτό που θυμίθηκα είναι ότι αρχηγός των τροτσκιστών σε εκείνες της ομιλίες ... τώρα αρχίζω να αμφιβάλω... πρέπει... να ήταν ο Καστοριάδης γιατί ο Πάμπλο δηλ. ο Μιχάλης Ράπτης εξ' αιτίας του ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΓΙΣΤΟΥ λάθους του δηλ. του γάμου του... πρέπει να ήταν σε δυσμένια τότε στους Έλληνας τροτσκιστάς

      Διαγραφή
  3. Όμως ο Καστοριάδης ήδη από τα Χριστούγεννα του 1945 ήταν εκτός Ελλάδος, αν δεν κάνει λάθος τούτο δω.
    Οπότε, λογικά αν δεν ήταν και ο Πάμπλο, ο αρχηγός θα πρέπει να ήταν ένας από όσους αναφέρονται σε μια λίστα συνέδρων που έχω αναδημοσιεύσει εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε