09 Οκτωβρίου 2014

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ ΑΘΗΝΩΝ...... ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΒΙΛΗ .... ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50..... Ένα κείμενο ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ερχόμενο εξ΄της Αμέρικας γραφέν υπό Ελληνοαμερικάνου...τον φίλτατο Bill Greek..

\

Το blog μου ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΕΡΙΦΑΝΕΙΑ παρουσιάζει ένα κείμενο που γράφτηκε από ένα σωστό τέκνο της Αμερικής. Τον φίλο του blog  μου τον Βill Greek.

https://plus.google.com/113943371596755156167/posts



Ας απολαύσουμε την υπέροχη γραφίδα του...


Φιλε Αριστειδη σου στελνω το πρωτο μερος. Ειναι λιγακι δυσκολο να γραφω Ελληνικα με Αγγλικο κιμπορντ και κανω και λαθη γιατ  τα εχω ψιλοξεχασει αφου σπανια τα χρησιμοποιω. Κανε λιγο υπομονη μεχρι να σου στειλω το υπολοιπο.
Ματα τιμης,
Βασιλης ο Ελληνας.

Εγω γεννηθηκα το 1946 στο Ελενας. Το σπιτι που μεναμε ηταν ενα διωροφο ακριβως στη γωνια των Μακεδονων και Δορυλαιου και ηταν ιδιοκτησια του Κου Κωνσταντινου Υφαντη, αστυνομικου διευθηντη στη σημανση. Η συζυγος του ηταν η Κα. Σοφια και ειχαν ενα γιο, τον Γιαννακη που ηταν φοιτητης της ιατρικης. Εμεις μεναμε απανω και απο κατω εμενε η Κα. Φροσω Παπαροδοπουλου, μια χηρα, με την οικιακη της βοηθο τη Διαμαντω που καταγοταν απο τη Σπαρτη. Οταν μεγαλωσα και αρχισα λιγακι να καταλαβαινω τον κοσμο, ειδα οτι απενατι απο το σπιτι μας ηταν ενα στρατοπεδο, ενα συνταγμα πεζικου. Μια απο τις πυλες του ηταν κατω απο το μπαλκονι μας. Τις καλοκαιρινες νυχτες που ηταν τα παραθυρα ανοικτα ακουγα τον σκοπο και τον αξιωματικο εφοδου ΑΛΤ, ΤΙΣ ΕΙ? - Εφοδος. -Προχωρει.... ΑΛΤ, προχωρει στο παρασυνθημα.....κτλ. Το στρατοπεδο συνορευε με τις οδους Μακεδονων,  Βασ. Σοφιας, Δορυλαιου, Γελωνος και την σημερινη Πετρου Κοκκαλη.

Μια μερα, το στρατοπεδο εφυγε απο κει και εμεινε ενα τεραστιο οικοπεδο στο οποιο αρχισαν να φυτρωνουν δενδρα, θαμνοι, χορταρι, τσουκνιδες, τριφυλια, μολοχες, αγριολουλουδα και ραδικια. Μα τι παραδεισος ηταν για μας τους πιτσιρικαδες που παιζαμε εκει...μια μαγεια. Εγω, ο Σταθης ο Δατσερης, Ο Σακης Σταμηρης, οι γιοι του ταξιτζη Μανθου Βογιατζη, Γιωργος και Γιαννης, και ακομα δυο παιδια απο τον Αγιο Θωμα και τη Μεσογειων. Κρυβομασταν στα χορταρια και καπνιζαμε και πειραζαμε τις γκομενες που ανεβοκατεβαιναν  απο το συνοικισμο. Αλλα επρεπε να μοιραστουμε το "κτημα μας" με αλλους. Αρχισαν να ερχωνται λουνα παρκ εκει, τσιρκα και τα υπαιθρια ποδοσφαιρακια-σφαιριστηρια- φλιπερακια-σκοπευτηρια του Ζηκου. Και μ'αυτους καλα περναγαμε, δεν λεω....

Τα καλοκαιρινα βραδυα ολα τα γειτονοπουλα μαζευονταν στη πλατεια Μαβιλη να παιξουν. Την πλατεια με τα 5 παγκακια, το συντριβανι που δεν ειχε ποτε νερο, τα δυο περιπτερα του Λαμπη και του Κυρ Γιαννη, το αιωνιο αγαλμα του Λορεντζου Μαβιλη και την επιγραφη "Μην Πατατε Τη Χλοη" και που εμεις κυλιωμαστε σ'αυτην ουτως η αλλως. Στην πλατεια ηταν τα τραπεζακια του Λουκοπουλου και του Φλοκα που οι μεγαλοι καθωνταν και πινανε τα ουζακια τους η τρωγανε τις παστες τους, τα παγωτα και τα προφιτερολ τους, απολαμβανωντας τις δροσερες βραδιες. Ηταν η σταση Στεγη Πατριδος που ισως ονομαστηκε ετσι διοτι εστεγαζε τους προσφυγες στο συνοικισμο Κουντουριωτη.

Ανεβαινωντας την οδο Δορυλαιου, αριστερα στη γωνια Δορυλαιου και Δημ. Σουτσου ηταν το παλιο ζαχαροπλαστειο του Λουκοπουλου και ακολουθουσαν το μαναβικο του Ιπποκρατη, το κουρειο, το υδραυλικαδικο του Δατσερη και ενα ψιλικατζηδικο που ειχε και την επιγραφη "Μανταρωνται Καλτσαι". Η Ελενη, η μοναδικη υπαλληλος, καθωνταν ολημερις πισω απο την βιτρινα και με το ηλεκρικο βελονι της μανταρηζε "ταις καλτσαις" των περιξ κυριών. Οι ευπορες κυριες της γειτονιας ειχαν υπηρεσιες που τους εκαναν τα ψωνια και σαλιαρηζανε με τους ταξιτζηδες και τους καταστηματαρχες. Οι ταξιτζηδες κανανε πιατσα ακριβως εκει απο την Μακεδονων μεχρι τη Δημ. Σουτσου. Αργοτερα σταθμευανε απο την Σουτσου μεχρι τη Βασ. Σοφιας στην πλατεια απεναντι απο το φαρμακειο του Τηλεμαχου Γιοκαρη και το μπακαλικο του Κανελου, μια μικρη στοα που ειχε το τσαγκαρη και εναν αλλον κουρεα και το ζαχαροπλαστειο του Φλοκα που ειχε μεταφερθει εκει απο τη γωνια Σουτσου και Δορυλαιου οταν χτιστηκε η τελευταια πολυκατοικια. Πριν υπηρχε εκει η ταβερνα του Γαρυφαλακη που εξαφανηστηκε γιατι οι περισσοτεροι προτιμουσαν του Ντολου συμπεριλαμβανομενου και του πατερα μου. Ο Ντολος ηταν τοτε στην Βασ. Σοφιας μαζι με ενα μαναβικο, ενα ραφειο, ενα βουλκανιζατερ, τον φουρνο του Σπυρου και Ολγας Θεμελη και το μπακαλικο των αδελφων Δουροπουλου. Δηλαδη απο την Τιμ. Βασσου μεχρι την Αναστ. Τσοχα. Το κοκορετσι και η γαρδουμπα που που ψηνονταν εξω απο του Ντολου σπαγανε μυτη απο μακρυα! Επικρατουσε δε και το αρωμα της βαρελησιας ρετσινας.

Στην Δορυλαιου, απεναντι απο τα προαναφερομενα μαγαζια, υπηρχε το ψιλικατζηδικο του Σεραφειμ Φαρασοπουλου και το γωνιακο μαγαζι που ηταν πρωτητερα ο Φλοκας. Οπως στριβαμε τη γωνια επι της Δημ. Σουτσου ητανε το μπακαλικο των Χρονη και Χρονα και το χασαπικο του κυρ Γιωργη. Παρα πανω, στη νοτιοανατολικη γωνια Σουτσου και Τιμ. Βασσου ηταν το μπακαλικο του Μαραβελη.

Στο Επομενο: Το χτισιμο της Αμερικανικης πρεσβειας και αλλαγες λιγο πριν τη δεκαετια του '60.

Ο φίλος Bill Greek είναι αυτός που έκανε την ανάρτησή μου με θέμα τους Αμπελοκήπους κάπως αξιόλογη...

Τον ευχαριστώ και περιμένω την νέα αποστολή κειμένου.... Θέλω να πω ότι ο Bill Greek μου ήταν άγνωστος και το διαδύκτιο έκανε το μαγικό του... Γίναμε λίγο ιντερνετικοί φίλοι...





13 σχόλια:

  1. τον φίλο τον γνώρισα στο θέμα που είχα κάνει


    http://akrat.blogspot.gr/2012/07/blog-post_15.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tυχεροί όσοι μεγαλώσανε σε γειτονιές κι αλάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ χαίρομαι που μας τον σύστησες! Όσα γράφει έγιναν όμορφες εικόνες μέσα στο κεφάλι μου, μιας εποχής που θα ήθελα να είχα ζήσει.
    Καλά να περνάτε και οι δύο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Εύα

      και εγώ χαίρομαι που βοηθάει στο μπλογκ. εμείς εδώ κάνουμε μαγκιόρες δουλίτσες περιέργων φάσεων.... όχι αντιγραφές πάντα.... και από αυτές κάνουμε

      Διαγραφή
  4. Δηλαδή αν ήξερε καλά τα Ελληνικά, που λέει πως δεν ξέρει, πόσο καλύτερα θα μας ταξίδευε σε κείνα τα χρόνια;
    Έξοχος ο Bill και είμαστε σε αναμονή για το επόμενο κομμάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. καλημέρα Κουκλίτι

      έλα ντε ο φίλτατος γράφει ωραιότατααααααααα

      φτάνει σήμερα το β κομμάτι...

      Διαγραφή
  5. Ωραια καταγραφή των αλλαγών.
    Προλάβαμε αυτές τις γειτονιές όταν ακόμα ήταν γειτονιές.
    Θυμάμαι την πλατεια Κολωνακίου με το ιχθυοπωλείο στη γωνία της Σκουφά, τη μυρωδιά και πεζοδρόμιο με νερά πό τους πάγους που έλειωναν. Πριν την επέλαση, το '80, των άχρηστων 'μπουτικ' με τις θρασείες μπουτικιέρισσες.
    ____
    Τα ελληνικά σου Bill άριστα.
    Μόνο τα ρήματα 'να έρχονται', 'απολαμβάνοντας' κ.λ. θέλουν όμικρον. Τίποτε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δάφνη καλημέρα σου

      ευχαριστώ που με τιμάς....

      θα τα πούμε το ελπίζω

      Διαγραφή
  6. Παιδια, θα σας εξηγησω για τα Ελληινικα μου αλλ λιγο αργοτερα γιατι πρεπει να παω για δουλεια. Για την ωρα λαβετε υπ'οψη σας οτι Ελληνικα μιλουσα για 23 χρονια και Αγγλικα μιλαω για 45!
    Παντως πολυ χαρηκα που βρηκα αυτη την ιστοσελιδα του φιλτατου ακρατ και ειμαι πολυ ευτυχης που ηλθα σε επαφη με αμπελοκηπιωτες (και αλλους απο τις γυρω περιοχες) και ελπιζω να γνωρισω περισσοτερους ακομα και ποιος ξερει, ισως να τρακαρω με καποια παλια γνωριμια εκεινης της εποχης.
    Ν'αστε ολοι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Λοιπόν μαγκίτες, αφού γεννήθηκα και μεγάλωσα ( το Ω με ωμέγα) στην Ελλάδα, είναι φυσικό να ξέρω Ελληνικά αμα λάχει να'ούμε. (αυτή τη φορά κάνω και τον κόπο να πατάω τις οξείες) Όταν την πούλεψα για τα ξένα αμπελομαντζαφλαμπουροχώραφα και τα τέτοια κόλπα να'ούμε, πήρα οτι Αγγλικούρες είχα μάθει στο σχολειό και σε ενα φροντιστήριο Αγγλικών εκεί δίπλα στου Παστέρ αμα λάχει και τήν εκανα.

    Γλεπόν, οταν έφτασα στην άλλη όχθη της λακούβας με το νερό, είδα οτι εγώ ήξερα καλύτερα Αγγλικά απο τούς αυτόχθονες λαπάδες που είναι και η μητρική τους γλώττα! (γαμώτο δέν εχω μια περισπωμένη να πατήσω στο "γλωττα" και αναγκαστικά πάτησα οξεία). Λεπό, θέλω να με πιστέψετε οτι οι πιό ανορθογραφοι τύποι στον κόσμο είναι οι Αγγλοι που πολύ εγγύς ακολουθούνται από τα Αμερικανάκια, μικρά και μεγάλα. Παράδειγμα: Εκεί που πρέπει να γράψουν "then" γράφουνε "than" καί αντιστρόφως. Εκεί που θέλουνε να πούνε "you are" or "you're" γράφουνε "your". Βάνουνε δε και δυό αρνητικά στήν ίδια φράση οπως "I don't want no trouble", "you ain't no spring chicken" the word "ain't" it is not correct English either και πολλα πολλα ακόμα.

    ΕΓΩ.
    Εγώ το λεπό, άρχισα να ξεχνάω πολλές Ελληνικές λέξεις αφού ούτε τα παιδιά μου ξέρουν Ελληνικά ουτε κανείς άλλος τα μιλάει δώθε. Τό συγγενολόϊ μου μένει σε αλλες πολιτείες καί καλά κάνουνε γιατί τούς είχε σιχαθεί ο εσωτερικός μου οργανισμός, Αγκόπ. Πάντως, εχω ενα ορθογραφικό και ερμηνευτικό λεξικό που χρονολογείται απο το 1954 και το οποίο με βοηθάει ακόμα!
    Δεν γνωρίζω πως εσείς γράφετε τίς ελληινικουρες σας κεί στην αλλη μεριά τής γούβας, αλλα εγώ πατάω C για να μου βγεί Ψ, V για να μου βγεί Ω, ανω κάτω τελεία και μετά το α και μου βγαινει μιά οξεία πάνω απο το α κτλ κτλ. Οπως σακουλεύεστε λεπό, δυσκολεύομαι λιγάκι και γίνονται ορθογραφικά και τυπικά λάθη (typos).
    Αλλα τα αφήνω και πατάω SEND or PUBLISH, ετσι για να φαίνετε πως το γραφτό είναι ενός απλού τύπου της καθημερινότητας, ενός βιοπαλαιστή και οχι ενός διανοούμενου επαγγελματία και γουστάρω! Κάτι να'ούμε σαν να τό'χει γράψει ο Μακρυγιάννης. Με αισθάνεστε?

    ΥΓ. Τούτο το γραφτό μου πήρε μιά ώρα. Στά Αγγλικά θα μου έπερνε 3 λεπτά! Σάς παρακαλώ να με σχωρνάτε γιά τα λάθη.

    Οχτροί και φίλοι, καλή σας μέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλα μωρέ τι είναι μια ώρα ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΤΟΣΟ ΥΠΕΡΟΧΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ...


      γράφεεεεεεεεεε το μπλογκ είναι και δικό σου

      Διαγραφή
  8. αναμνήσεις...και ... ξενητειά... εύχομαι τα καλύτερα στον Μπιλλ... ό,τι καλό!!
    Καλό βραδυ, Μπιλ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε