29 Απριλίου 2012

H ΠΡΩΤΗ ΜΑΗ ΗΜΕΡΑ ΦΑΡΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΜΑΣ....

Έχοντας βρει τα αρχεία της εφημερίδας " ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ " είναι φυσικό και επακόλουθο να εντυπωσιαστώ πάρα πολύ. Έχω ήδη αρχίσει να δακτυλογραφώ σαν τρελός κείμενα και να μελετώ την οικονομική κρίση όπως την έβλεπαν στα 1932 και 1933, καθώς και μετά το 1944.


Ωστόσο, η Πρώτη του Μάη είναι επίκαιρο ζήτημα....

Δακτυλογραφώντας λοιπόν σας αφιερώνω το κείμενο αυτό..



Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΑΘΗΝΑ 2 Μαίου 1933


ΓΙΑ ΝΑ ΠΝΙΞΕΙ ΤΗΝ ΚΟΚΚΙΝΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ Η ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑ ΕΞΑΠΕΛΥΣΕ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σ’ ΑΠΑΝΤΗΣΗ 5.000 ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΠΟΔΙ ΚΑΙ Η ΚΡΑΥΓΗ «ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΕΤΩΠΟ»
ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΝΤΗΧΗΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ.
ΛΥΣΣΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΣΚΥΛΟΙ ΕΠΙΤΕΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΑΝ ΒΑΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΣΩΡΕΙΑ ΣΥΛΛΗΨΕΩΝ.
ΟΙ ΑΡΧΕΙΟΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΕΠΙ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ, ΣΚΟΡΠΟΝΤΑΣ ΑΦΑΝΤΑΣΤΟ ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΟ

Η πρωτομαγιά του 1933 θα παραμείνει ιστορική, ιστορική για την συμμετοχή, ιστορική για τη συμμετοχή και τη μαχητικότητα των εργατών, για τις εκδηλώσεις υπέρ του ενιαίου μετώπου και για την άγρια τρομοκρατία που εξαπολύθηκε για το εργατικό αίμα που χύθηκε και ακόμα για τον πρωτοπορειακό ρόλο των αρχειομαρξιστών μέσα στα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν.

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

Πραγματικά πρωτοφανής υπήρξε η τρομοκρατία. Μπουλούκια χαφιέδων ξαπολύθηκαν στα κέντρα και στις εργατικές συνοικίες διενεργώτας αθρόες και ομαδικές συλλήψεις όχι μονάχα γνωστών κομμουνιστών αλλά και απλών συμπαθούντων. Παράλληλα καταλήφθηκαν τα γραφεία της Προσσωρινής Επιτροπής Συμβουλίων, όπου συνελήφθηκαν 47 αρχειομαρξιστές όπως και τα γραφεία του «Ενωτικού» όπου έγιναν επίσης πολυάριθμες συλλήψεις.
Έγινε επίσης επιδρομή, και στα γραφεία του «Ριζοσπάστη» καθώς και στα τυπογραφεία του για να εμποδιστεί η πρωτομαγιάτικη έκδοσή του. Έτσι τα κρατητήρια και τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας και των αστυνομικών τμημάτων πλημμύρησαν από εργάτες. Στιβάχτηκαν μέσα σ’ αυτά κοντά 300.

Η ΖΥΜΩΣΗ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ

Παρ’ όλα αυτά η ζύμωση και η κινητοποίηση μέσα σ’ όλα τα στρώματα της εργατικής τάξης για την κινητοποίηση της Πρωτομαγιάς δεν σταμάτησε ούτε στιγμή. Όλες οι οργανώσεις καταλάβαιναν πως η φετεινή Πρωτομαγιά θα δοκίμαζε τη δυναμικότητά της και θα επηρρέαζε την εξέλιξή τους. Γι’ αυτό όλες εντείνανε τις προσπάθειές τους. Η οργάνωσή μας μοίρασε χιλιάδες προκηρήξεις. Σε πολλές περιοχές έγιναν προπαρασκευαστικές συσκέψεις.
Κυριολεχτικά όλοι οι αρχειομαρξιστές βρέθηκαν στο πόδι. Οι σταλινικοί έδειξαν για άλλη μια φορά την έλλειψη κάθε προσανατολισμού. Αφού κράτησαν σιωπή ως το Σάββατο, κάλεσαν με προκηρύξεις και με τις παράνομες εκδόσεις του «Ρίζου» τους εργάτες να πάνε στον Άγιο – Σάββα και να κατέβουν σε «μαχητικές» διαδηλώσεις, χθες το βράδυ στις 8 στην Ομόνοια. Ούτε στον Άγιο – Σάββα ούτε και στην Ομόνοια μπόρεσαν να κάνουν τίποτα. Γελοποιήθηκαν και καταρρακώθηκαν. Ύστερα απ’ αυτό αναγκάστηκαν να κατέβουν χτες το μεσημέρι στις 3μ.μ στο Ρέντη μαζί με τους «αρχειοφασίστες» και τους «σοσιαλφασίστες».
Οι αντιδραστικοί δημοκοπώντας έρριξαν το σύνθημα της γενικής απεργίας. Δεν έκαναν όμως τίποτα για την πραγματοποίησή του. Μονάχα ο σύνδεσμος των τροχιοδρομικών αποφάσισε την κάθοδο σε απεργία απ’ τη 1- 6 μ.μ. και πέτυχε την ομαδική μετάβαση.

ΣΤΟ ΡΕΝΤΗ

Κατά πυκνές ομάδες οι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά κατέβαιναν στο Ρέντη, πειθαρχώντας στην πρόσκληση των οργανώσεών τους. Οι δυνάμεις επίσης της Οργάνωσής μας κατέβηκαν οργανωμένα και ομαδικά για την αντιμετώπιση της περίπτωσης που οι χαφιέδς θα ήθελαν να ενεργήσουν συλλήψεις. Εργάτες συντηρητικοί, εργάτες ρεφορμιστές και εργάτες κομμουνιστές αρχειομαρξιστές βρίσκονταν μαζί και μόνο το επίσημο ΚΚΕ, εκπροσωπούμενο από τους σταλινικούς απουσίαζε.
Συνεργεία από συντρόφους πουλούσαν την «Πάλη», το «Δαυλό» και μπροσούρες της Οργάνωσής μας, ενώ άλλοι σύντροφοι ανοίγανε ομαδικές συζητήσεις πάνω στην ανάγκη της πραγματοποίησης του ενιαίου μετώπου, δείχνοντας ταυτόχρονα πιοί είναι υπέρ της ενότητας των εργατών και πιοί υπέρ της διάσπασης.
Από το πρωί επίσης βρίκσκονταν στο Ρέντη όλες οι αστυνομικές δυνάμεις του Πειραιά και πολυάριθμες της Αθήνας που ενισχύιθηκαν με νέους απ’ την Αθήνα. Πλήθος – χαφιέδων επίσης είχαν σκορπιστεί μέσα στους εργάτες, παρακολουθώντας τους συντρόφους μας για να μπορέσουν να κάνουν συλλήψεις μόλις τους δίνοντα η ευκαιρία.


Η ΠΡΩΙΝΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στις 10.30 άρχισε στην πλατεία του Ρέντη η συγκέντρωση στην οποία παρευρέθηκαν πάνω από 1500  εργάτες όλων των παρατάξεων. Έκ μέρους της Γενικής Συνομοσπονδίας μίλησεν ο Καλομοίρης και ο Δημητράτος δημοκοπώντας, γύρω απ’ το ενιαίο μέτωπο και την εργατική ενότητα που «σαμποτάρουν οι κομμουνιστές» και παρουσιάζοντας τη Γ.Σ. σαν το μόνο ταξικό οργανισμό που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των εργατών. Ϋστερα ο Τσαπής δάβασε το ψήφισμα και δήλωσε ότι «η συγκέντρωση θεωρείται λήξασα».
Δυνατή κι’ επιβλητική όμως ξέσπασε η απαίτηση των συντρόφων μας που ενισχύονταν από πολλούς απλούς εργάτες να μιλήσει και αντιπρόσωπος των αρχειομαρξιστών.
-Να μιλήσει και αρχειομαρξιστής. Να μιλήσει ακούγονταν από παντού.
Μπροστά σ’ αυτές τις εκδηλώσεις οι αντιδραστικοί αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν και να δόσουν το λόγο στο σ. Σάκκο που μέσα σε διακοπές από χειροκροτήματα και ζητωκραυγές υπέρ του ενιαίου μετώπου και της Οργάνωσής μας είπε τα παρακάτω :
«Η σημερινή Πρωτομαγιά αποτελεί σημαντικό σταθμό στην ιστορία του εργατικού κινήματος της χώρας μας. Ύστερ’ από χρόνια διάσπασης πούφερε τις μεγαλύτερες καταστροφές στο εργατικό κίονημα της χώρας μας η σημερινή συγκέντρωση των εργατών όλων των παρατάξεων αποτελεί γεγονός εξαιρετικής σπουδαιότητας κοντά στ’ άλλα γιατί για πρώτη φορά ύστερ’ απ’ χρόνια ένας κουμμουνιστής – αρχειομαρξιστής κατορθώνει να μιλήσει και ν’ ακουστεί με την μεγαλύτερη προσοχή απ’ τους συντηρητικούς»
προχωρώντας ο σ. Σάκκος μίλησε πλατειά για την παγκόσμια και την ελληνική οικονομική κρίση, για τις άλυτες αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος, τις καταστροφές που συσσωρεύουν πάνω στη ράχη των καταπιεζομένων και την πείνα και την δυστυχία που δέρνει το προλεταριάτο.
«Γι’ αυτό, είπε, πρέπει όλες οι εργατικές οργανώσεις να πραγματοποιήσουν το ενιαίο μέτωπο ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση. Εμείς οι αρχειομαρξιστές κουμμουνιστές ξέρουμε και διακηρύσουμε πως βαθειές ιδεολογικές αρχές μας χωρίζουν από τη διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας γιατί εμείς αγωνιζόμαστε για την ανατροπή του καπιταλισμού, ενώ εκείνοι αγωνίζονται για να τον σώσουν. Εσείς πιστεύεται πως μπορούν να γιατρεφτούν οι πληγές του καπιταλισμού με γιατροσόφια και καταπλάσματα. Ενώ εμείς πιστεύουμε πως χρειάζεται μια δυνατή και έμπειρη χειρουργική επέμβαση, η επέμβαση του επαναστατικού προλεταριάτου.
«Σήμερα όμως είνε αναγκαίο να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και θα το κάνουμε αυτό, ξεκινώντας όχι από ‘κείνα που μας χωριίζουν, αλλά από ‘κείνα που μας ενώνουν. Εμείς οι αρχειομαρξιστές – κομμουνιστές παραμερίζουμε προσωρινά τις δαφορές που μας χωρίζουν, χωρίς να τις λησμονούμε ούτε μια στιγμή και σας καλούμε να ενωθούμε γύρω από τις άμεσες διεκδηκήσεις. Το ενιαίο μέτωπο, για το οποίο είχαν αρχίσει διαπραγματεύσεις, πρέπει να πραγματοποιηθεί, παρά τη λιποταξία των σταλινικών γραφειοκρατών που διευθύνουν την «Ενωτική» Συνομοσπονδία, ανάμεσα στις άλλες τρεις παρατάξεις, τη Γενική Συνομοσπονδία, τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα και τα αρχειομαρξιστικά Συνδικάτα. Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να συνεχιστούν και η διοίκηση της Γενικής Συνομοσπνδίας να εγκαταλείψει τη σαμποταριστική ταχτική της. Το ενιαίο μέτωπο πρέπει να πραγματοποιηθεί με κάθε τρόπο. Οι αρχειομαρξιστές καταγγέλουν τους σταλινικούς για τη διασπαστική τους ταχτική και ξεχωρίζουν τις ευθύνες τους. Αλλά δεν είνε διατεθειμένοι να χαρίσουν κάστανα ούτε στη Γενική Συνομοσπονδία. Προκαλούμε τη διοίκησή της να δηλώσει σήμερα εδώ, μπροστά σ’ όλους τους εργάτες, αν θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Εμείς οι αρχειομαρξιστές θα υπερασπίσουμε και θα εφαρμόσουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις το ενιαίο μέτωπο».
Ο λόγος του συντρόφου μας βρήκε την πιό μεγάλη απήχηση ακόμα και στους συντηρητικούς εργάτες που συχνά ξεσπούσαν σε ζητωκραυγές υπέρ του ενιαίου μετώπου. Σε μερικές στιγμές ο ενθουσιασμός έφταστε στο κατακόρυφο.
Γενικά έγινε μια τεράστια ζύμωση. Και οι κραυγές : «Ζήτω το ενιαίο μέτωπο. Ζήτω οι αρχειομαρξιστές» αντηχούσαν παντού. Η Οργάνωσή μας κατόρθωσε να γνωριστεί με καινούργια στρώματα εργατών.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ

Οι χαφιέδες λυσσούσαν γι’ αυτό και μη μπορώντας να υποφέρουν τη ζύμωση που έκαναν οι αρχειομαρξιστές απ’ αφορμή ενός μικροεπεισοδίου που συνέβη μεταξύ ενός πουλητή της «Πάλης» και μπράβων του Καλομοίρη, άρχισε αθρόες συλλήψεις. Έτσι συνελήφθηκαν οι σ. Σάκκος, Μαθιόπουλος, Μέλος, Πετρόπουλος, Μπακιρτζής, Γρηγόρης, Δημητρακόπουλος, Αντιμάχης, Κεχαγιάς, Χριστοφιλόπουλος, Στέφανος Κομινάκης, Νικολάου Χρήσοτυ, Μπαξεβάνης, Λιβιεράτος και Διαμαντής, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον Πειραιά ξυλοκοπούμενοι αγρίως.

ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΜΒΑΓΕΡΗΔΕΣ


Συμπαγείς συντεταγμένοι σε μια τεράστια φάλλαγγα μ’ επικεφαλής μιά κόκκινη σημαία της Ομοσπονδίας Ηλεκτρισμού και τη σημαία του σωματείου τροχιοδρομικών, ξεκίνησαν απ’ τη Καλλιθέα τροχιοδρομικοί και φωταέριοι και τραγουδώντας τη Διεθνή κατέβηκαν στο Ρέντη. Η εμφάνισή τους σκόρπισε έναν ασυγκράτητο ενθουσιασμό. Ολόκληρη η περιοχή αντιλαλούσε από ζητωκραυγές και χειροκροτήματα. Η φάλαγγα διαρκώς επύκνωνε και κατέληξε σε μια τεράστια διαδήλωση πάνω από 2000 εργατών. Παρόμοια διαδήλωση είναι πολλά χρόνια που δεν έχει γίνει στην ΑΘήνα και τον Πειραιά. Το θέαμα ήταν υπέροχο. Μια εικόνα επαναστατική, επιβλητική, που σκορπούσε τον ενθουσιασμό και τις πιό μεγάλες ελπίδες.
Αυτό προκάλεσε τη λύσα των αστυνομικών που ξαφνικά χωρίς αφορμή, χωρίς δικαιολογία, επιτέθηκαν δολοφονικά πάνω στους διαδηλωτές, τράβηζαν τα πιστόλια κι’ άρχισαν να πυροβολούν κατάσαρκα, σωριάζοντας κάτω βαριά τραυματισμένους δεκάδες εργάτες. Οι εργάτες όμως δεν σταύρωσαν τα χέρια τους, απάντησαν με μια μαχητική, αποφαστιστική άμυνα, μ’ έναν άγριο λιθοβολισμό των αστυφυλάκων, που εξάντλησαν τις σφαίρες τους καιτόβαλαν στα πόδια. Επί μιά ώρα οι συγκρούσεις συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία. Τραυματίστηκαν βαριά δεκάδες εργάτες και ένας τροχιοδρομικός θανάσιμα.

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ

Ένα μέρος της διαδήλωσης μπόρεσε να φτάσει στο Ρέντη. Οι σύντροφοί μας ξεχύθηκαν μέσα στις ομάδες των εργατών ρίχνοντας το σύνθημα της ανασυγκρότησης και της ενίσχυσης των μαχομένων στη γέφυρα  εργατών. Γύρω απ’ τους συντρόφους μας και με την πρωτοβουλία τους συγκροτήθηκες μια ογκώδης συγκέντρωση στην οποία σηκώθηκε και είπε τα παρακάτω η σ. Γ. Δεληγιάννη, διακοπτόμενη από ζωηρά χειροκροτήματα καιζητωκραυγές υπέρ της Οργάνωσής μας και του ενιαίου μετώπου και εναντίον της τρομοκρατίας.
Σύντροφοι εργάτες.
Η εφετεινή ιστορική Πρωτομαγιά βάφτηκε με αίμα. Σύσσωμοι κατεβηκαν να γιορτάσουν την Πρωτομαγιά οι τροχιοδρομικοί και οι φωταέριοι εργάτες. Μα η αστυνομία, λυσσομανώντας, έστησε δολοφονική ενέδρα και χτύπησε τους εργάτες. Η ενέδρα της ήταν οργανωμένη και υπολογισμένη. Κι’ αυτό γιατί σαν πληρωμένο όργανο της αστικής τάξης έχει αυτό τον προορισμό : να χτυπάει και να σκοτώνει τους εργάτες. Κι έτσι οι δρόμοι βάφτηκαν και πάλι με αίμα εργατικό, όπως στην Πρωτομαγιά του 24 το αίμα του εργάτη Παρασκευαίδη έβαψε τα πεζοδρόμια της ΑΘήνας.
Μα είνε πια καιρός να νοιώσουμε εμείς οι εργάτες τη δύναμή μας, να σφίξουμε τις γροθιές μας και να προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά. Σ’ ένδειξη διαμαρτυρίας, εργάτες τροχιοδρομικοί, πρέπει να συνεχίστε την απεργία σας και μαζύ σας να διαμαρτυρηθεί η εργατική τάξη.
Σύντροφοι εργάτες
Το ενιαίο εργατικό μέτωπο είνε κείνο που θα μας ενώσει για να αντισταθούμε στην οργανωμένη επίθεση της αστικής τάξης. Εμείς οι αρχειομαρξιστές θα βρεθούμε παντού και πάντα στην πρώτη γραμμή για να πραγματοποιέσουμε το ενιαίο μέτωπο και να οδηγήσουμε την εργατική τάξη στη νίκη.
Αμέσως κατόπιν ανέβηκε στο βήμα ο σ. Α. Χριστόφας και είπε τα παρακάτω σκορπώντας τον πιό μεγάλο ενθουσιασμό¨:
Σύντροφοι.
Δεκκάδες εργάτες βρίσκονται ματοκυλισμένοι. Γι’ ακόμα μια φορά η κόκκινη Πρωτομαγιά βάφεται με το αίμα της εργατιάς.
Οι τροχιοδρομικοί, οι άλλοι εργάτες που κατέβηκαν στους δρόμους, που σήκωσαν το κεφάλι συνάντησαν την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση των πληρωμένων σκύλων. Δεκάδες άλλων συντρόφων έχουν χτυπηθεί και συλληφθεί.

Σύντροφοι εργάτες.
Δεν πρέπει ν’ αφίσουμε αναπάντητη την πρόκληση. Πρέπει να αποσπάσουμε με τη γροθιά μας τους συντρόφους μας απ’ τα ματωμένα νύχια των δημίων, πρέπει να πάρουμε πίσω το αίμα των αγωνιστών μας, πρέπει όλοι μαζί ν’ απαιτήσουμε, να κερδίσουμε την απελευθέρωσή τους.

Σύντροφοι εργάτες.
«Ας τραβήξουμε μπροστά. Στα χτυπήματα των δολοφόνων να απαντήσουμε με την αποφασιστική μας επίθεση. Πραγματοποιώντας το ενιαίο μέτωπο, τσακίζοντας κάθε σαμποταριστή, να συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τα ζητήματά μας.
Σύντροφοι τροχιοδρομικοί.
Απαντήστε στην επίθεση των δολοφόνων, συνεχίζοντας την απεργία σας για διαμαρτυρία και για τα ζητήματά σας.
Σύντροφοι εργάτες των άλλων κλάδων, οργανώστε τον αγώνα σας, ακολουθήστε.
Σύντροφοι.
Οι αρχειομαρξιστές, αγωνιζόμενοι στην πρώτη γραμμή για την πραγματοποίηση του ενιαίου μετώπου, βρίσκονται σο πλευρό σας, πωτοπόροι αγωνιςτές σας.
Ύστερα απ’ τους συντρόφους μας σηκώθηκε να μιλήσει για την .... οικονομική κρίση ένας αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Ηλεκτρισμού.
Ύστερα, ενώ μιλούσε ένας αντιδραστικός αντιπρόσωπος του σωματείου τροχιοδρομικών, η αστυνομία ενήργησε καινούργια επίθεση με τα κλόμπ και τα περίστροφα, προσπαθώντας να συλλάβει τους ομιλητές, χωρίς όμως να το κατορθώσει, επειδή τους υπεράσπισαν ενεργητικά οι εργάτες. Κατόρθωσε όμως να διαλύσει τη συγκέντρωση και να διενεργήσει αρκετές συλλήψεις. Ο αριθμός των συλληφθέντων γενικά παραμένει ακόμα άγνωστος καθώς και ο αριθμός των τραυματισμένων.

Ο ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ

Οι προσχεδιασμένες αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις που γνώστηκαν αστραπιαία σ’ όλόκληρη την πόλη προκάλεσαν τεράστιο αναβρασμό μέσα σ’ ολόκληρη την εργατική τάξη πούνε αποφασισμένη ν’ αποσπάσει με κάθε θυσία τ’ αδέρφια της απ’ τα νύχια των δολοφόνων.

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ

Ως την ώρα μπορέσαμε να μάθουμε μονάχα τα παρακάτω ονόματα τραυματισμένων: Παπαγεωργάκης Γ. Μηχανουργός τροχιοδρόμων, Τομπούλης Πέτρος τροχιοδρομικός εισπράκτωρ, Νικόλαος Καραγιάννης ελαιοχρωματιστής και Κ. Πανάτος. Όλοι τραυματισμένοι με σφαίρες. Από τους τραυματισμένους ένας τροχιοδρομικός χαροπαλεύει. Οι εργάτες πρέπει να βρίσκοναι στο πόδι

4 σχόλια:

  1. Η φετινή Πρωτομαγιά πρέπει να είναι πιο δυναμική και πολυπληθέστερη από κάθε άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά από ότι έχει γίνει πραγματικά κανείς δεν ξέρει αν είναι "ΓΙΟΡΤΗ" η πρώτη 1 Μάη...οδηγός και θύμηση ναι, γιορτή όμως?...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο δείμος του πολίτη

    καλησπέρα

    οφείλω να πω ότι ήταν ικανοποιητικές

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. palalos

    καλησπέρα

    καλώς ήλθες στο τσαρδί μου

    ευχαριστώ που γραψες

    όντως δεν είναι ακριβώς εορτή

    αλλά έχει και στοιχεία εορτής..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε