Τώρα θα μου πει κανείς... Τι διαβάζεις βρε άνθρωπέ μου προεκλογικά.... Εδώ ο κόσμος χάνετε και συ μελετάς το 1821???
Θα σας πω αγαπητοί φίλοι...
Κατ' αρχήν μια μικρή παρουσίαση του τρίτομου αυτού έργου...
"Ο Τύπος στον Αγώνα" είναι της ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΕΡΜΗΣ ΕΠΕ της σειράς της "Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη". Εξεδόθη το 1971 στην ΑΘήνα. Το επιμελήθηκε η Αικ. Κουμαριανού.
Έχω διαβάσει τον πρώτο τόμο και απομένουν δύο ακόμα. Αλλά σπεύδω να σας ενημερώσω για να το αγοράσετε.
Ο πρώτος τόμος περιέχει μια εκπληκτική εισαγωγή, μάλλον της επιμελήτριας. Πρόκειτε για μια ουσιαστική ΕΙΣΑΓΩΓΗ, πράγμα σπάνιο. Συνήθως δεν τις διαβάζω. Απορώντας πως το τόλμησα θα πω ότι ΈΚΑΝΑ ΚΑΛΑ....
Το έργο στον πρώτο τόμο περιέχει την αναπαραγωγή των χειρόγραφων εφημερίδων !!!!! 1821 ως 1822. την εφημερίδα ΣΑΛΠΙΓΞ ΕΛΛΗΝΙΚΗ 1821, και την ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΑΘΗΝΩΝ 1824 - 1826.
Μην φανταστείτε εφημερίδες με τιράζ χιλιάδων ή εκατοντάδων έστω φύλλων. Επρόκειτο για 50 ή 100 φύλλα. Ωστόσο, εκεί μέσα θα βρει κανείς ΑΝ ΕΧΕΙ ΟΠΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΙΤΙΚΗ τα πάντα γύρω από όλα τα θέματα της επανάστασης.
Είναι σαφές ότι επειδή τα τυπογραφεία τα έστειλαν κυρίως οι Εγγλέζοι, οι εφημερίδες οι χρησιμοποιούσες λιθογραφεία ήταν φίλιες των Εγγλέζων τουλάχιστον ως τον πρώτο τόμο που έχω διαβάσει, και λίγο από τον δεύτερο που είναι άλλη εφημερίδα.
Παρουσίαση λοιπόν επί της ουσίας του πρώτου τόμου. Εκεί θα μάθει κανείς τα πάντα όχι ΆΜΕΣΑ αλλά έμμεσα για το πόσο λίγος αντίλαλος έμεινε από την δράση του Ρήγα και πως εξηφανίστηκε μέσα στην μάχη της επανάστασης. Εκπληκτικό το γράμμα των Τούρκων και Αρβανιτών υπέρ της επανάστασης του 1821. Εκεί θα δει ότι οι Σουλιότες συμπεριλαμβάνονταν στο γράμμα αυτό. Μάλιστα είχαν σαν εκπρόσωπό τους τον Φ. Μπόμπορην.
Θα μάθει τα πάντα για την κόντρα ανάμεσα στον Γκούρα και τον Ο. Ανδρούτσο. Πως αναπτύχθηκε η πολεμική ως την στυγερή του δολοφονία ενώ ήταν φυλακισμένος στην ΑΘήνα... Φυσικά αν εξαιρέσει κανείς ένα γράμμα του προς τους προκρίτους των ΑΘηνών, όλα παρουσιάζονται εναντίον τους. Βλέπετε, τα τάλλαρα από την Λόνδρα και τους εκεί φιλέλληνες ήταν πολλά και οι "δημοσιογράφοι" τότε τα αναζητούσαν.
Θα ψιλοκαταλάβετε (στον δεύτερο τόμο πολύ πιό καλά...) τον ρόλο των λεγόμενων εμφυλίων πολέμων. Το πως κατηγορούνται οι κλέφτες επαναστάτες κατά κόρο. Θα δείτε την κόντρα Πελλοποννήσου Νήσων Ρουμελιωτών. Θα μάθετε για τον αγώνα ενάντια στον κλέφτικο τρόπο πολέμου και υπέρ του τακτικού πολέμου.
Θα μάθετε από πρώτο χέρι, πως οι Εγκλέζοι και οι εφημερίδες που ήταν φίλιες προς αυτούς αγωνίζονταν να μην επιτευχθούν οι καρμπονάρικες φιλελληνικές φωνές, και να προταχθούν οι αμιγώς Ελληνικές ρίζες της επαναστασης. Φυσικά ... ενίκησον. Οι καρμποονάρικες πτυχές ηττήθηκαν.
Πως ο Μαυροκορδάτος ηγήθηκε της επανάστασης. Πως επιβλήθηκε στις εμφύλιες συγκρούσεις....
Ιατρικά θέματα της εποχής... Πλείστες όσες πληροφορίες. Πόλεμοι μικροί. Μεγάλοι. Ανταποκρίσεις..... Τι έγινε στην Τριπολιτσά... Τι πολεμικές γίνονταν για το πολιτικό καθεστώς... Όλα εμπρός στα μάτια σας...
Φοβερός πλούτος.
Ομολογώ ότι είχα μια φοβερή απέχθεια για όλα αυτά. Λάθος μου. Για την επανάσταση του 1821 είχα μια αμυδρά εντύπωση και γνώση. Πρώτη φορά τα έπιασα. Και έκανα καλά που ξεκινώ από δω. Οι απόψεις του Κορδάτου μου είχαν φανεί μηχανιστικές και τες πάντων δεν είχα διαβάσει πολλά πράγματα.
Διαπιστώνω ότι η Επανάσταση του 1821 δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κλασσική επανάσταση, εκείνης της περιόδου.
Πάρτε το και ειλικρινά θα μείνετε άναυδοι... Κάθε σελίδα σας πάει στο παρελθόν με την σύγχρονη οπτική του σήμερα.
Εγώ ήδη στο δεύτερο τεύχος έχω μείνει άναυδος πως έβριζαν τον Κολοκοτρώνη και τον Καραισκάκη και τους μετέπειτα εμφυλίους... Και πως το τέλμα αρχίζει να γίνετε φανερό...
Με λίγα λόγια μια επανάσταση, όπως πάντα είναι μια δύνη. Όλοι ξεσκεπάζονται...
Και γαμώτο γιατί εγώ νιώθω να είμαι μαζί με τον Οδυσσέα και τον Καραισκάκη και τον Κολοκοτρώνη?? Και πως μου την έδινε ο ο Γκούρας και οι κοτζαμπάσηδες....
Πριν από 12 ώρες
Είναι καταπληκτικό & το πρώτο βιβλίο (2 μικροί τόμοι) που με περίμενε σε άδειο ράφι όταν αγόρασα το σπίτι μου στη Μύκονο. Ανήκε (το σπίτι) στην Κυρία Κουμαριανού γι' αυτό και διασώθηκε πέτρινο κι αγνό μετά από 30 χρόνια στα χέρια της. Τη σκέπτομαι πάντα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣπουδαίο έργο μιας σπουδαίας γυναίκας. Χάρηκα που μάς το θυμίζεις φίλε akrat.
δάφνη Χρονοπούλου
ΑπάντησηΔιαγραφήτελικά είναι μικρή πολύ μικρή η χώρα...
τυχερή σε κόβω...
Πολύ μικρή η χώρα γι' αυτό κι ουδέν κρυπτόν.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ήξερε κι η κυρία Κουμαριανού να κάνει το αμπέλι ή το αλώνι της πισίνα & να σηκώσει αυθαίρετη βιλίτσα από μπετά;
Κι όμως σεβάστηκε* τον τόπο. Παίζει ένα ρόλο η ακεραιότητα γι αυτό δεν είναι τυχαίο που διαβάζεται η εισαγωγή της (όπως είπες)..
Τυχαία δεν είναι κάποια πράγματα (παρότι ναι, είναι τύχη να την έχεις γνωρίσει τέτοια γυναίκα).
________*& εννοείται είσαι καλεσμένος για κρασί για να το διαπιστώσεις, ένυ τάιμ..
Για δώσε τιμή και όγκο σε σελίδες... βάρος σε κιλά πχ...
ΑπάντησηΔιαγραφήδείμε
ΑπάντησηΔιαγραφήνα σου πω έχει πολλά καντάρια πάχος χαχαχα
σε κιλά δεν το μέτρησα.....
το βρήκα στο νετ από 7 ευρώ τον τόμο.... δηλαδή 21 ...
στον ΦΑΡΦΟΥΛΑ το πήρα φτηνότερα.... αρκετά...
στείλε τηλέφωνο αν το βρω φθηνά να στο στείλω ΜΕ ΧΑΡΑ φίλε
Μην ξεχνάμε, όμως, πως οι εφημερίδες της εποχής δεν είναι "ιστορία" αλλά πηγές της ιστορίας...
ΑπάντησηΔιαγραφήο Άσκρα έχει δίκιο. Είναι πηγές και απαιτούν ειδική επεξεργασία επειδή ειδικά ο τύπος έχει πάντα συγκεκριμένη υποκειμενική οπτική.
ΑπάντησηΔιαγραφήΙδιαίτερα ενδιαφέρον,η Ιστορία από πρώτο χέρι,έτσι ίσως απομυθοποιήσουμε κατι Παλαιών Πατρών Γερμανούς και κάτι Πετρομπέηδες...
ΑπάντησηΔιαγραφήασκαρδαμυκτί
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΩΝΩ...
όλα θέλουν φίλτρα...
vad
ΑπάντησηΔιαγραφήέτσι έτσι
είναι εφημερίδες ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ...
Ως καινούριος βιβλιοπώλης χαίρομαι πολύ που ένα βιβλίο από το ράφι του βιβλιοπωλείου μου έπιασε τόπο. Και επειδή ξέρουμε ότι όλα τα βιβλία που έχουμε για το αναγνωστικό κοινό είναι αδύνατο να τα έχουμε διαβάσει -αν και πολύ θα θέλαμε- όταν τα διαβάζουν φίλοι και μας λένε τις εντυπώσεις τους είναι σα να κόβουμε δρόμο και να αποκτάμε ένα κομμάτι της ουσίας τους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυχαριστώ Ακρατ!
Φαρφουλάριε
ΑπάντησηΔιαγραφήπάντα έχεις ταμαμ πράμα
Πράγματι ! Σημαντικό βιβλίο, ιδιαίτερα όταν συνδυαστεί με κατάλληλο υλικό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι σχετικά με ό,τ ειπώθηκε, υπάρχει ιστορία που να μην έχει "υποκειμενική οπτική";
Project 1821 – Γ’ Μέρος: Του Ναυαρίνου η Ελλάς
καλώς ήλθες karavaki
Διαγραφήόχι δεν υπάρχει αντικειμενική σκοπιά... θα ήταν απάνθρωπο
Να είσαι καλά, τώρα την "απανθρωπιά" δεν την κατάλαβα
Διαγραφήε ακρατ με λενε...
ΑπάντησηΔιαγραφήνα μην υπερβάλλω στο μπλα μπλα???
τώρα που βλέπω την απανθρωπιά.... δίκαιο έχεις αλλά το έχω το χουι