23 Απριλίου 2023
BANA MΠΟΥΣΕ ... ΣΥΛΛΟΓΗ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΥΣ... Ή ΑΓΓΕΛΟΚΗΠΟΙ...στο βιβλίο ¨Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΟΘΩΝΑ"
Ως τώρα ξέραμε τους Αμπελόκηπους... ως Αμπελόκηπους... Και όμως στα 1854 στο Παρίσι γράφονται και ως ΑΓΓΕΛΟΚΗΠΟΙ...
σελ.28... "...Αναφέρονται και ως Αγγελόκηποι και περιγράφονται ως ένα μικρό, πολύ όμορφο χωριό με αμπέλια, πλατάνια και ψηλά κυπαρίσσια. Eygene Yemeniz, Vigage dans le Royaume de Greece Παρίσι 1854 σελ. 26..." το βρήκαμε στις σημειώσεις.
Και πιο άνω στην ίδια σελίδα γράφει..."...Φρούτα προμήθευαν στους Αθηναίους οι Αμπελόκηποι, για παράδειγμα πολύ ωραία σύκα, όπως μας πληροφορεί η Σουηδή Φρεντρίκα Μπρέμερ (Fredrika Blremer), η οποία επισκέφθηκε την Ελλάδα και έζησε στην ΑΘήνα από τον Αύγουστο του 1859 μέχρι τον Μάιο του 1862. Το 1839 προσφερόταν προς πώληση στους Αμπελοκήπους ένα περιβόλι 8 στρεμμάτων και είναι ενδεικτικές οι καλλιέργειες που περιείχε, 81 ελαιόδεντρα, 52 μουριές, τρία στρέμματα αμπέλι, λεμονιές, πορτοκαλιές, περγαμηνέες (καρπός τους είναι το περγαμόντο), μηλιές, αχλαδιές, βερικοκιές κ.α. Όποιος είχε χώρο φύτευε οπωροφόρα δέντρα, συκιές και αμπέλια για δική του κατανάλωση..."
σελ. 29... "...Την εποχή του τρύγου τα σταφύλια ήταν πολύ φτηνά. Η Λυτ γράφει ότι αγόρασε πολλές οκάδες σταφύλια προς 60 λεπτά...".
σελ. 213... "...Μεταξουργεία λειτούργησαν και στην ΑΘήνα και ένα από τα πρώτα ήταν αυτό που εγκατέστησε στο κτήμα του στους Αμπελοκήπους ο Ερρίκος Σκην (Skene). Και σε αυτό τη δουλειά έκαναν φτωχά κορίτσια..."
Σελ. 241... "...Την ύδρευση της ΑΘήνας εξασφάλιζε από την εποχή της κατασκευεής του τον 2ο αι. μ.Χ. το Αδριάνειο Υδραγωγείο.... Το τμήμα που διέσχιζε τους Αμπελοκήπους και κατέληγε στην Δεξαμενή στην ΑΘήνα είχε υποστεί βλάβες από τον 13ο αι. και είχε αχρηστευθεί. Το αντικατέστησε νέα γραμμή που ακολουθούσε την οδό Κφηφισίας και τη σημερινή Βασιλίσσης Σοφίας, περνούσε μέσα από την Πλατεία Συντάγματος και έφτανε μέχρι τη συμβοή των οδών Όθωνος και Αμαλίας, στην κρήνη της Μπουμπουνίστρας...."
σελ.243... ".... Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης σχεδόν το ήμισυ του αγωγού που είχε αφετηρία τοςυ Αμπελοκήπους χρειαζόταν επισκευή ή ακόμη και ανακατασκευή και για τον σκοπό αυτό εγκρίθηκαν 4,200 δρχ. Το έργο ανατέθηκε τελικά στον εργολάβο Σπυρίδωνα Κυριακό και ύστερα από διάφορες παλινωδίες του εργολάβου, καθυστερήσεις στην εκταμίευση των χρημάτων.... ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1835..."
σελ 246... "... Το καλοκαίρι του 1845 οι πολίτες ζητούσαν να επισκευαστεί και να καθαριστεί ο αγωγός των Αμπελοκήπων στο τμήμα όπου, όπως έλεγαν, είχαν άλλοτε επέμβει οι Τούρκοι και είχαν επιφέρει αλλοιώσεις σφραγίζοντας ένα σημείο, για να ποτίζουν τα περιβόλια τους. Δεν υπήρξε όμως βελτίωση, και το επόμενο καλοκαίρι, τα βράδια, όταν οι κάτοικοι πήγαιναν στις βρύσες, σημειώνονταν φασαρίες και ξυλοδαρμοί..."
σελ. 254... "... Την εποχή αυτή κτίζονταν οι πρώτες οικίες στους πρόποδες του Λυκαβηττού. Σε μια από αυτές έμενε ο ιερέας της βασίλισσας, Χάνσεν (Ηανσεν). Στην κορυφή του λόφου υπήρχε ένα εκκλησάκι, στο οποίο το 1859 διάβαζε τη θεία λειτουργία ερημίτης, που σύμφωνα με μαρτυρία της εποχής είχε εμφάνιση ληστή. Για να ανέβει κανείς ως εκεί ΄έπρεπε να ακολουθήσει ένα δύσβατο μονοπάτι και να επιστρέψει πριν νυχτώσει, γιατί δεν υπήρχε ούτε ένας δημοτικός φανός για να διευκολύνει τους περιπατητές..."
σελ. 318... "... Το 1860 πάντως υπήρχε δρόμος από την ΑΘήνα για τον Μαραθώνα καλός και επίπεδος, αλλά χωματένιος. Ο ταξιδιώτης ακολουθούσε την οδόι Κηφισίας, άφηνε δεξιά του τη Ριζάρειο ιερατική σχολή και τα κτίσματα της δούκισσας της Πλακετντίας, περιοχή που την εποχή αυτή (1860) ονόμαζαν Ιλίσια, και μετά από λίγο, αριστερά του, τη Μονή Ασωμάτων, και προχωρούσε ώσπου έφτανε στους Αμπελοκήπους, όπου υπήρχαν κτήματα και σπίτια. ΑΠό δε΄δω ακολουθούσε περίπου τη σημερινή οδό Μεσογείων...."
Νομίζω ότι είναι περιττοί οι σχολιασμοί...
Ειδα ένα παλιό σου σχόλιο κι είπα να περάσω να πω μια καλησπέρα
ΑπάντησηΔιαγραφή