07 Οκτωβρίου 2012

ΣΠΑΝΙΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.....




Είναι γνωστό ότι ήμουν κάποτε ναυτικός. Η ζωή με έφερε στα πλέον εξωτικά μέρη.... Αυτό κράτησε για δύο χρόνια... Όμως ήμουν επιμελής και σημείωνα σε τετράδιο ότι μου έκανε εντύπωση....

Σε αυτό το τετράδιο (θυμάστε τα μπλε που λέγονταν ΔΙΕΘΝΕΣ ; ε αυτό είχα...) είχα γράψει τις σπάνιες συνταγές που συναντούσα....


Επειδή όλα αυτά τα τελευταία χρόνια οι συνάνθρωποι μου στην Ελλάδα μαγειρεύουν πολύ απλά θέλω να τους μυήσω στις σπάνιες κουζίνες της ανατολής και της δύσης... Ταξίδια και γευστικές εμπειρίες που θα εμπλουτίσουν τις βραδιές σας με μυσταγωγίες του ουρανίσκου σας.......


ΣΥΝΤΑΓΗ ΠΡΩΤΗ...

Στην εξωτική Αλεξάνδρεια είχα βρεθεί στην οδό Ερμού σε ένα Ελληνικό κατάστημα... Γνωρίστηκα με μια οικογένεια Ελλήνων και με πήγαν στην γιαγιά σπίτι τους... Αυτή μου έδειξε μια αρχαία μαγειρική που εξαφανίστηκε στο διάβα της συγχρόνου εποχής....


Αυγά εντός ύδατος αναβράζοντος........


Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι νερό. Το μέγεθος του κατσαρολακίου να είναι τόσο μεγάλο όσα είναι τα αυγά σας. Δηλαδή αν θέτε ένα αυγό βάζετε κατσαρόλι μικρό... Το γεμίζετε νερό όχι ως επάνω...
ΣΥΜΒΟΥΛΗ.... αν έχετε ζεστό νερό από τον θερμοσίφωνα βάλτε το....

Συνεχίζω.... αφού το έχετε βάλει στο γκαζάκι ή το μάτι της κουζίνας σας βάζετε με ΠΡΟΣΟΧΗ το αυγό για να μην σπάσει....

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΔΕΥΤΕΡΗ.... μπορείτε να το βάλετε μέσα σε ένα κουτάλι και σιγά σιγά να γλυστρήσει στο ύδωρ...

Συνεχίζω.... το αφήνετε να βράσει (δηλαδή όταν το νερό κοχλάζει ....)

ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΡΙΤΗ.... αν θέλετε αγοράζετε ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο και ελέγχετε το σημείο βρασμού του ύδατος....

Συνεχίζω..... το αυγό έχει δύο πιθανότητες σαν αυγό στο βραστό νερό... Πρώτη πιθανότητα είναι να είναι σφιχτό τα άσπρο μέρος του (γνωστό στην Αλεξάνδρεια ως ασπράδι) και το μέσα (λαϊκιστή κρόκος) να είναι υγρό... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΑΤΟ.... Η λέξη μελάτο είναι άγνωστο πως προήλθε.... Η λαική σοφία της Αλεξανδρείας είναι ανεξερεύνητη....
Δεύτερη πιθανότητα... Αν το αφήσεις πολλή ώρα να βράσει τότε γίνετε κάτι μαγικό... Ασπράδι και κρόκος γίνετε ένα και το λένε στην εξωτική Αλεξάνδρεια ΣΦΙΧΤΌ αυγό....

ΠΡΟΣΟΧΗ..... αφού το κατεβάσεις από την φωτιά ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΑΝΕΙΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ γιατί θα πάθεις εγκαύματα.... ΓΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΩ ΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΙΑ ΤΑ ΑΥΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΡΟ να είναι ΠΑΝΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ...
Υπενθυμίζω ότι το τηλέφωνο της Πυροσβεστικής υπηρεσίας είναι το 196 και το έχουμε σε πολλά σημεία αναρτημένο στην κουζίνα μας....

Αφού κρυώσει από μόνο του ή βάζοντάς το κάτω από κρύο νερό το βάζουμε στο πιάτο μας έχοντας μια πρέζα αλάτι και πολύ λίγο πιπέρι. Σπάμε το εξωτερικό περίβλημα του αυγού το οποίο ΔΕΝ ΠΕΤΑΜΕ και αλατοπιπερώνουμε...

Τρώγεται έτσι και αναδίδει την άγνωστη αυγουλίθρα. Είναι μια άγνωστη στους νεοέλληνες γεύση που εκτιμάτε σε λίγες οικογένειες της Αιγύπτου...

Σημείωση ..... Τα σκληρά μέρη του αυγού που τα λένε οι Έλληνες της Αιγύπτου ... τσόφλια... τα σπάτε στο γουδί τα κάνετε σκόνη και τα βάζετε όπου θέτε. Αυτό δίνει ασβέστιο στα παιδιά και στις γυναίκες μετά το πέρας της έμμηνου ρήσις....

ΚΟΛΠΟ.... Αν μου στείλετε email με 20 Ευρώ σε επιταγή θα σας παραγγείλω από την Αλεξάνδρεια ένα σπάνιο χρήσιμο εργαλείο που το λένε ΑΥΓΟΥΛΟΘΗΚΗ.... Χρόνος παράδωσης 25 εργάσιμες ημέρες ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ..... Ο φίλος μου ο Μεχμέτ το φτιάχνει με τα χεράκια του....


ΣΥΝΤΑΓΗ ΔΕΥΤΕΡΗ.....


Κουνουπίδι βραστό.....



Σε ένα ταξίδι στην Αλβανία επί Χότζα με ένα πλοίο... ανακάλυψα ένα μπεκτασίδικο φαγητό.... Είχα αποστολή να δημιουργήσω παράνομο αντικομουνιστικό δίκτυο ΠΑΤΡΙΩΤΩΝ.....Το έκαναν στην παρανομία γιατί οι κομμουνιστές είχαν στην παρανομία το κουνουπίδι βραστό... Μάλλον θα αύξαινε την αντικομουνιστική βρώμα διώχνοντας τους ινστρούχτορες από τα σπίτια τους.....


Προετοιμασία...


Πλένουμε μα άφθονο ύδωρ το κουνουπίδι..... Πετάμε ότι μας φαίνεται βρώμικο και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Προτείνω αν το μέγεθος είναι μικρό στα δύο. Αν είναι μεγαλύτερο στα τέσσερα. Αν είναι τεράστιο το κόβουμε στα δύο αποθηκεύοντας το μισό στο ψυγείο.... Εξαρτάται...  ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΕΙΛΤΕ EMEILS

Στην κουζίνα σας βάζετε κατσαρόλα γεμισμένη με νερό. Το μέγεθος εξαρτάται πάντα από την ποσότητα του κουνουπιδιού.... Γενικά ισχύει η εξής σχέση...


ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ  =  ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΜΕΣΑΙΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ  =  ΜΕΣΑΙΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ

ΜΙΡΚΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ = ΜΙΚΡΗ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ....


(Άλλες πιθανότητες μόνο με προσωπική επικοινωνία δια μέσω του emails. Τα πρωινά το τιμολόγιο είναι αυξημένο. Το απόγευμα κοστίζει δύο ευρώ η τηλεφωνική συμβουλή ενώ το πρωί 4 ευρώ. )

Συνέχεια της συνταγής.... Στην γεμάτη ύδωρ κατσαρόλα βάζετε το κουνουπίδι και βάζετε το πολύ δύο πρέζες αλάτι.  Ανοίγετε το μάτι της κουζίνας στην μεγαλύτερη ένταση....

Για να μην μυρίζει η κουζίνα σας ΑΝΟΊΞΑΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ.....

Το βραστό κουνουπίδι εξ αιτίας της αντικομουνιστικής του δράσεως ΒΡΩΜΑΕΙ...

Γενικά υπάρχει η εξής μαθηματική δράση...

ΜΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ = ΒΡΑΖΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΣΚΕΤΟ

ΜΙΣΕΙΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ = ΒΡΑΖΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΕΝΑ ΚΑΡΟΤΟ

ΠΙΟ ΛΙΓΟ ΜΙΣΟΣ = ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΑΡΟΤΑ

ΔΕΝ ΤΟΝ ΜΙΣΕΙΣ  = ΜΗΝ ΦΑΣ ΠΟΤΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ


Συνέχεια στην συνταγή μας.... Βράζοντας το νερό (βράσιμο εννοούμε όταν το νερό κάνει μπουρπουλήθρες και κάνει ένα ήχο πλατς μμπππππρρρρρ) (για να ακούσεις ηχητικό βρασμού κάλεσε μέσω emails το χρεώνω φτηνά 60 σεντς τα 10 δευτερόλεπτα)....

ΚΟΛΠΟ.... Με το ηλεκτρικό θερμόμετρο και διαβάζοντας τα σημεία βρασμού στο internet κάνεις την δουλιά σου...

Συνεχίζω.... Βράζοντας το κουνουπίδι εσύ στο δεξί σου χέρι έχεις ένα πιρούνι. Φορώντας γάντι αντιθερμαντικό της 3Μ (με emails στο στέλνω εντός 3 εργάσιμων ημερών στο σπίτι σου. ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΩΝ 15 ΕΥΡΩ ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ !!!!!!!!!!!!).

Συνεχίζω.... Με το πιρούνι πας πάνω από την κατσαρόλα και με προσοχή το βάζεις στην σάρκα του κουνουπιδιού.... Αν αυτό μαλακώσει όταν χώνεις το πιρούνι στην σάρκα (αυτό ονομάζετε πηρουνιάζω....) δοκιμάζεις αν το κουνουπίδι είναι βρασμένο ή όχι...

Η μαθηματική σχέση είναι η εξής


ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΡΚΑ = ΜΑΙΜΟΥ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΗ ΑΓΟΡΑΣΕΣ... ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΜΑΝΑΒΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΠΑΙΧΝΙΔΑΔΙΚΟ


ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΣΑΡΚΑ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΙΑ = ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΒΡΑΣΤΟ


ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΜΠΑΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ = ΧΜ ΧΜ ΚΑΤΙ ΓΙΝΕΤΕ


ΤΟ ΠΙΡΟΥΝΙ ΔΙΑΛΥΕΙ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ = ΒΛΑΚΑ ΤΑ ΠΑΥΤΩΣΕΣ ΤΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ.... ΤΡΕΧΑ ΞΑΝΑΑΓΟΡΑΣΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΖΩΟΝ ΝΙΑΝΙΑ ΘΑ ΦΑΜΕ ;


Για πλήρη ενημέρωση δωρεάν τηλεφωνική βοήθεια... Μια προσφορά του akrat.blogspot.gr



Συνεχίζω.... Όταν το πιρούνι μπαίνει στην σάρκα εύκολα αλλά όχι και πολύ εύκολα κλείνεις τον διακόπτη της κουζίνας και βάζεις την κατσαρόλα σε ένα σιδερένιο μέρος να μην κάψεις το ξύλινο των επίπλων της κουζίνας... Το αφήνεις να κρυώσει....

Καθήστε λίγο να κατουρήσω....

Αχ.... απόλαυση.... και άντε πλήθηκα για γάιδαρο με περάσατε....


Συνεχίζω.... Με ένα πηρούνι βγάζεις το κουνουπίδι και σιγά σιγά το βάζεις σε μια πλατέλα βαθιά αλλά όχι και ένα μέτρο βάθος....

ΜΙΚΡΗ ΠΙΑΤΕΛΑ = ΜΙΚΡΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΜΕΣΑΙΑ ΠΙΑΤΕΛΑ = ΜΕΣΑΙΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ

ΜΕΓΑΛΗ ΠΙΑΤΕΛΑ = ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ... βλέπω είστε κονομημένοι ρεμάλια...

Συνεχίζω.... Αφού αποθέσεις στην πιατέλα το κουνουπίδι ρίχνεις μια πρέζα αλάτι (πρέζα είναι όχι η ηρωίνη βούρλο είναι όταν με τα τρία δάκτυλα που κάνεις τον σταυρό σου πιάσεις το αλάτι). ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΖΑ ΔΙΝΩ ΔΩΡΕΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΣΤΟ YOYTUBE


Συνεχίζω... Ρίχνεις με τον μύλο λίγο πιπέρι τουρλού... Ρίχνεις ένα λεμόνι ΕΛΛΗΝΙΚΟ άσχημο... ΠΟΤΕ ΞΕΝΑ ΩΡΑΙΑ ΠΟΥ ΒΡΩΜΑΝ.... Και μετά περιχύνεις... ελαιόλαδο γνήσιο παρθένο και το χλαπακιάζεις...


ΘΕΕ ΜΟΥ ΕΞΑΝΤΛΉΘΗΚΑ ΠΑΩ ΝΑ ΦΑΩ ΠΩ ΠΩ ΚΟΥΡΑΣΗ......!!!!!!!!!!

Θα επανέλθω με σπάνιες συνταγές....

Τυχεράκηδες.....

19 σχόλια:

  1. Δεν παίζεσαι!! Αλλά σε λίγο, όπως πάνε τα πράγματα, μήπως ...οι συνταγές, θα είναι απλώς...επικίνδυνα διεγερτικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. crusma

    είναι αλήθεια... στην μαγειρική δεν παίζομαι.....


    στα άλλα δοκιμάστε με στο τάβλι πχ μπορεί να σας κερδίσω άνετα...


    στο ερώτημά σας τώρα....

    η ηλικία μου δεν μου επιτρέπι διεγέρσεις... μπορεί να διεγερθώ εις τέτοιον βαθμό και να σκάσω χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
    Μου έφτιαξες τη διάθεση και μ' έκανες να γελάσω. Λέω να δοκιμάσω γι αυτό να κάνω συνδυασμό των δύο συνταγών, δηλαδή αυγά με κουνουπίδι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρώτο το εντός αγών 'εντός ύδατος' λέγεται 'ποσέ' (από τα γαλλικά, ή αγγλικά poached eggs) κι είναι αγαπημένη μου συνταγή.
    Βλέπω αλεξανδρινή κυρία σε εισήγαγε μέσω Αιγύπτου στην Ευρώπη akrat..
    σου εύχομαι Καλή όρεξη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χαχαχαχαχαχα...
    καλή εβδομάδα!
    και περιμένω τις νέες "σούπερ συμβουλές μαγειρικής!!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. M' έπιασες! Μα, λέω, δε μπορεί κάτι δεν θα έχω καταλάβει! και τα ξαναδιάβασα όλα από την αρχή!
    αχαχαχα!!!
    Πολύ καλές συνταγές! Τι καλά που μας τις έμαθες!

    Σου αξίζει φιλάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το κατούρημα μετά το βράσιμο του κουνουπιδιού(μπλιαααάχ!) πρέπει να το κάνουμε και εμείς;
    Και αν δεν μας έρθει(το κατούρημα,βεβαίως,βεβαίως) υπάρχει πιθανότητα να χαλάσει η συνταγή;
    Έχω βράσει το κουνουπίδι και περιμένω οδηγίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Lyriel

    να είστε καλά

    μην το κάνεις θα πάρει μυρωδιά το ωό...!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα!

    Βλέπω έχεις πολλά ταλέντα. Εγώ σαν πιο καινούριος επισκέπτης του ιστολογιου, δεν ηξερα τέτοιες λεπτομέρειες: ναυτικός, μάγειρας...και ποιος ξέρει τι άλλο!

    Η συνταγή για το κουνουπίδι, μόλις άγγιξε τις υψηλότερες θέσεις στο gourmet-ιάρικο top 10 μου. Έφυγα για μανάβη αμέσως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. eva

    δεκτά τα φιλιά

    στρώνουν την επιδερμίδα μου....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. δάφνη χρονοπούλου


    με έκανες λιώμα....


    ούτε που τα ήξερα αυτά.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. μαριέελα


    ο γιάννης είναι ο μάστορας εμείς οδοντόπαστες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. xristin


    το κατούρημα έχε το εύκαιρο.... δεν πάει καμένο...


    τώρα μετά από τόσες ημέρες υπάρχει κουνουπίδι ή μουχλιασμένο κουνουπίδι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. xristin


    το κατούρημα έχε το εύκαιρο.... δεν πάει καμένο...


    τώρα μετά από τόσες ημέρες υπάρχει κουνουπίδι ή μουχλιασμένο κουνουπίδι???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. pavlosk...


    κεντάω παιδί μου ότι πιάνω μάλαμα γίνετε....

    πάντως σου δωκα συνταγή ταμάμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Να σου πω akrat, όταν πρωτοείδα την ανάρτηση τις προέλλες, νόμιζα οτι είναι σοβαρή. Τώρα αντιλήφθηκα οτι μάλλον δεν είναι, χαχαχα! Δηλαδή απάτη οι παραδοσιακές εξωτικές συνταγές;

    Έγώ πάντως έχω μια απορία να μου τη λύσεις καμιά φορά άμα θες.

    Το όνομα του μπλογκ σου από πού προέρχεται; Έχεις τέτοιο αυτοκίνητο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Λοιπόν...καταρχάς καλή σου μέρα..έπειτα ..εγώ δεν υπήρξα..ναυτάκι μα φρόντισα να έχω καραβοκύρη μάγειρα στο σπίτι.Λοιπόν τον..νοικιάζω με ..20 ευρώ την ώρα..μαγειρεύει τα πάντα και σου εξασφαλίζει ένα πλούσιο γέυμα π[ρωί μεσημέρι βράδυ με μόνο μείον τα..κιλά που θα βάλεις..Οφείλεις να έχεις καβάτσα πάντα ένα απορρυπαντικό πιάτων γιατί βγάζει ένα βουνό κατσαρόλες και πιάτα κάθε φορά.Τελευταία όμως λόγω της εγχείρησης μου ...στρώνει κα σ' αυτό..πλύσιμο πιάτων. Ελπίζω να δέχεσαι το χιούμορ που είναι βασικό για μένα για να στρογγυλοκαθίσω στο καναπέ του μπλοκόσπιτου σου.Η παρακολούθιση σου δεν με δέχεται οπότε θα επιστρέψωξα νά για να της δώσω να..καταλάβει και αυτήν και την google! Αχτιδένια φιλάκια πρωινά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. κερασια και κρίνοι

    χαχα απάτη δεν θα το έλεγα... ΜΟΥΦΑ ήταν.... μια χαρά...

    το ακρατ βγαίνει από την ομάδα ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ το ΛΑΜΠΟΡΓΚΙΝΙ από τα αυτοκίνητα που λατρεύω και φυσικά έχω πέντε.... μινιατούρες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. axtida


    μακριά μακριά ο μάγειρας απαπαπα...
    δεν μπορώ αυτούς και αυτές που κάνουν ένα φαγητό και δεν είναι τακτικοί στα έπιπλα ...

    τρελαίνομαι.....

    τα πάντα τα δέχομαι ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ την πλάκα τα αστεία ούλα....

    και δίνω ακράτητα φιλάκια με ιντερνετική εκτίμηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

λαλατε